VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

In mei leggen alle vogels een ei en krijgen veel beleggers hun dividend erbij. Het is geen briljante beurswijsheid, maar feit is dat ieder jaar, vaak na de jaarvergadering, de winst weer kan worden verdeeld.

Sommige bedrijven, zoals Unilever en Shell, keren tegenwoordig naar Amerikaans voorbeeld ieder kwartaal een dividend uit, maar in Nederland is één keer per jaar nog altijd de norm, zeker bij de middelgrote bedrijven en op de lokale markt.

Dividend is door zijn eenvoud een aantrekkelijke beleggingsmaatstaf. Een contant dividend is niet te manipuleren zoals dat met de gerapporteerde winst soms wel gebeurt. Dat maakt het dividendrendement eigenlijk een betrouwbaarder maatstaf dan bijvoorbeeld de koers-winstverhouding. Gebruik deze eenvoudige maatstaf wel op een goede manier. Aandelen met een zeer hoog dividendrendement kunnen (al dan niet tijdelijk) toch veel te duur zijn als de winst een daling inzet. Het inschatten van de houdbaarheid van het dividend is de crux van het dividendbeleggen. 

Bedrijven die al tientallen jaren hun dividend elk jaar weten te verhogen zijn zeldzaam. Op de Nederlandse beurs slaagde daar de afgelopen 20 jaar eigenlijk alleen Unilever in. Op de veel grotere Amerikaanse beurs staan er meer. Op dit moment zijn er 108 Amerikaanse bedrijven die in de afgelopen 25 jaar ieder jaar een hoger dividend uitkeerden. Dit zijn de ware ‘dividendkampioenen’. Het aantal is zo exact bekend omdat dit op deze website precies wordt bijgehouden. Beleggers kunnen er gratis een excel-sheet downloaden die elk kwartaal wordt bijgewerkt. Ook de hoogte van het dividend en verschillende andere maatstaven worden gegeven. Onder de 108 grootste dividendkampioenen bevinden zich bekende namen als Procter & Gamble (60 jaar op rij ieder jaar een hoger dividend), Coca-Cola (55 jaar) en Johnson & Johnson (54 jaar).

 

Via deze link vindt u een actuele lijst met de aangekondigde dividenden van de belangrijkste Nederlandse aandelen, de bijbehorende ‘ex-dividend data’ en de datum waarop u de winstuitkering op uw rekening krijgt bijgeschreven. 


{{scope.count}} Reacties

{{comment.userName}}

{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy'}}

{{comment.body}}

Gerelateerde artikelen