VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

De VEB beantwoordt regelmatig dividend-gerelateerde vragen van haar leden. De meest voorkomende vragen behandelen we hier.

 

Dividend ontvangen
Als een dividend wordt aangekondigd door een beursgenoteerde onderneming, komen altijd een paar data langs die van belang zijn. Als je de dividendbetaling wilt ontvangen, moet je de aandelen op de handelsdag voor de ex-dividenddatum na het sluiten van de beurs in bezit hebben. Alleen de beleggers die op dat moment een aandeel in portefeuille hebben ontvangen de dividenduitkering.

Op de ex-dividenddatum vindt de uitbetaling nog niet plaats. De uitbetaling vindt pas plaats op het moment dat het dividend betaalbaar wordt gesteld, in de meeste gevallen binnen een maand nadat het aandeel ex-dividend is gegaan.

 

Over dividendrendementDividend en de koers van een aandeel

Wanneer een aandeel ex-dividend gaat, beïnvloedt dit de koers van het aandeel. Immers, het verwachte dividend zit voor een groot deel verdisconteerd in de koers. Op de ex-dividenddatum daalt de koers van het aandeel doorgaans met ongeveer de waarde van het dividend (al zullen uiteraard net zoals iedere handelsdag ook andere factoren de koers beïnvloeden).

Op onze website lees je welke Nederlandse beursgenoteerde ondernemingen wanneer dividend uitkeren.

Dividendbelasting buitenlandse beleggingen
Rendementen behaald op buitenlandse beleggingen kunnen twee keer belast worden. Naast de eindbelasting wordt er bronbelasting geheven in het land waar de uitkerende instantie (bron) gevestigd is.

Om de pijn te verzachten, heeft Nederland met veel landen belastingverdragen gesloten. Het tarief wordt hierdoor vaak minder (veelal zo’n 15%) of komt soms geheel te vervallen.

Een voorbeeld. Wanneer een Zwitserse onderneming dividend uitkeert, betalen beleggers dividendbelasting in Zwitserland. Het Zwitserse belastingtarief op dividend bedraagt 35 procent. Nederlandse beleggers kunnen dan 20 procent (35 minus 15 procent) buitenlandse dividendbelasting over het bruto-dividendbedrag terugvorderen bij de Zwitserse fiscus, terwijl 15 procent verrekend kan worden in de Nederlandse aangifte inkomstenbelasting.

Buitenlandse dividendbelasting terugvorderen
Het terugvorderen van dividendbelasting is soms een helse taak. In Nederland zijn enkele bedrijven actief die je hierbij kunnen helpen, en soms kan de bank of broker waar je de aandelen aanhoudt deze procedure (tegen betaling) voor jou doorlopen. 

Overweeg je om het zelf te doen? Bij vragen en voor de formulieren neem je contact op met de BelastingTelefoon van de Belastingdienst. Deze is te bereiken via 0800-0543.

Veelgestelde vragen over dividend


Contact met de Beleggersservice
Wilt u informatie over dividend of over een (beurs)fonds, bank of vermogensbeheerder? Raadpleeg onze deskundigen. We kunnen u geen beleggingsadvies geven, maar informeren u graag over relevante beleggingszaken. De Beleggersservice is telefonisch en per e-mail bereikbaar.