VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

De VEB beantwoordt regelmatig dividend-gerelateerde vragen van haar leden. De meest voorkomende vragen behandelen we hier.

Dividend ontvangen
Om dividend te ontvangen, moet je de aandelen een handelsdag voor de ‘ex-dividenddatum’ in bezit hebben. Alleen deze beleggers ontvangen de uitkering. En overigens niet die dag, maar meestal zo’n maand later wanneer het dividend betaalbaar gesteld wordt.

 

Over dividendrendementDividend en de koers van een aandeel
Wanneer een aandeel ex-dividend gaat, beïnvloedt dit de koers van het aandeel. Immers, het verwachte dividend zit voor een groot deel verwerkt in de koers. Op de ex-dividend-datum wordt de koers van het aandeel dan ook (grotendeels) gecorrigeerd voor het betaalde dividend. Houd hiermee rekening bij het bepalen van de bedrijfswaarde.


Op onze website lees je welke Nederlandse beursgenoteerde ondernemingen wanneer dividend uitkeren.

 

Dividendbelasting buitenlandse beleggingen
Rendementen behaald op buitenlandse beleggingen kunnen twee keer belast worden. Naast de eindbelasting wordt er bronbelasting geheven in het land waar de uitkerende instantie (bron) gevestigd is.


Om de pijn te verzachten, heeft Nederland met veel landen belastingverdragen gesloten. Het tarief wordt hierdoor vaak minder (veelal zo’n 15%) of komt soms geheel te vervallen.

Een voorbeeld. Wanneer een Franse onderneming dividend uitkeert, betalen beleggers dividendbelasting in Frankrijk. Het tarief bedraagt 30 procent. Nederlandse beleggers kunnen dan 15 procent (30 minus 15 procent) van de ingehouden buitenlandse dividendbelasting terugvorderen bij de Franse fiscus.

 

Buitenlandse dividendbelasting terugvorderen
Het terugvorderen van dividendbelasting is soms een helse taak. In Nederland zijn enkele bedrijven actief die je hierbij kunnen helpen. Neem contact op met de VEB-Beleggersservice voor meer informatie.


Overweeg je om het zelf te doen? Bij vragen en voor de formulieren neem je contact op met de afdeling buitenland van de Belastingdienst. Deze afdeling is te bereiken via 055-5385385.

Veelgestelde vragen over dividend