VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Ieder mens maakt zogeheten ‘life-events’ mee, memorabele gebeurtenissen. Bijvoorbeeld een geboorte, overlijden of huwelijk. Hetzelfde geldt voor bedrijven. Als aandelenbelegger kun je te maken krijgen met zogenoemde ‘corporate actions’, gebeurtenissen die een grote impact (kunnen) hebben op bedrijven. We zetten er een aantal op een rij.

Beursgang
Vooral wanneer de vraag naar aandelen groot is, gaan veel bedrijven naar de beurs. Laat dit nu ook vaak het moment zijn dat de beurskoersen hoog zijn, en je als belegger op de top instapt. Uit VEB-onderzoek blijkt dat de langetermijnkoersprestaties bij beursgangen matig zijn.

Beleggers moeten daarom extra waakzaam zijn als een bedrijf beursaspiraties heeft. Zeker op momenten dat de aandelenmarkten een nieuwe top lijken te hebben bereikt. Zoals wanneer de koers-winstverhoudingen ruim boven het langjarig gemiddelde van 13 liggen.

 

Aandelensplitsing
Veel beleggers weten dat de koers van een aandeel op zich weinig betekenis heeft. Een aandeel met een hoge koers hoeft helemaal niet interessanter te zijn dan een met een veel lagere koers. Maar toch blijken beleggers zich soms puur door de koers van een aandeel te laten leiden bij hun beslissingen.


Precies om die reden gaan beursgenoteerde ondernemingen over tot een aandelensplitsing. Dat is een situatie waarbij aandelen worden samengevoegd of in stukjes worden geknipt (‘omgekeerde aandelensplitsing’). De beurswaarde verandert daardoor niet. Wel de prijs per aandeel.

Overigens blijken omgekeerde aandelensplitsingen niet bepaald een voorbode voor succes. In het verleden deed de VEB onderzoek naar het succes van beursgenoteerde ondernemingen na een omgekeerde aandelensplitsing

 

Emissies en claimemissies
Als een bedrijf aandelen uitgeeft, heet dat een ‘emissie’. Het met deze uitgifte opgehaalde geld wordt gebruikt om het eigen vermogen te versterken. Zo kan een bedrijf weer investeren, of op adem komen (bij nood).


Een ‘claimemissie’ is een bijzondere vorm van aandelenuitgifte, waarbij de bestaande aandeelhouders het recht krijgen de nieuwe aandelen met een korting te kopen. Zij krijgen dan voor ieder aandeel een claimrecht en een bepaald aantal claimrechten geeft later het recht om (tegen bijbetaling) een nieuw aandeel te kopen.

Dit voorkomt dat het aandeelhouderschap van de zittende aandeelhouders verwatert: als de aandeelhouder aan de claimemissie meedoet, blijft zijn belang in de onderneming procentueel hetzelfde. De aandeelhouder hoeft echter niet mee te doen, hij kan de claims ook verkopen.

Een belegger heeft drie opties bij een claimemissie: inschrijven, de claimrechten verkopen of niets doen. Beleggers die niet inschrijven of verkopen, moeten opletten. Het kan namelijk zijn dat de rechten waardeloos aflopen als een belegger geen actie onderneemt.

Sommige banken verkopen vlak voor de deadline alle claimrechten waar beleggers geen gebruik van hebben gemaakt, maar brengen hiervoor een speciaal tarief in rekening. Hoewel de rechten, door sterke verkoopdruk vlak voor de deadline vaak in waarde dalen, komt het contante geld zo nog wel netjes in handen van de rechtmatige eigenaars.

 

Inkoop eigen aandelen
Het inkopen van eigen aandelen is een populaire manier voor topmannen om geld terug te sluizen naar beleggers. In de praktijk blijkt het vooral een manier om waarde te vernietigen.


Op zich kan aandeleninkoop een gerechtvaardigde besteding zijn van overtollige contanten. Maar dan moet het aandeel op de beurs wel ‘goedkoop’ zijn. Het moment waarop bestuurders eigen aandelen inkopen, blijkt namelijk het grootste probleem. Meestal is dat op de top van de markt, en dus niet tijdens de uitverkoop. Dat bleek ook uit een VEB-onderzoek naar het (gebrek aan) succes van aandeleninkoop

 

Winstwaarschuwingen
Koersen voorspellen blijft een heikele bezigheid. Maar één zekerheidje hebben beleggers: na een winstwaarschuwing gaat de beurskoers van de onderneming in kwestie hard onderuit. Met een winstwaarschuwing geeft een onderneming via een persbericht aan dat beleggers te hoge verwachtingen hebben van toekomstige winsten.


De VEB deed onderzoek naar het koerseffect van winstwaarschuwingen. Hieruit blijkt dat een stevige correctie direct na de waarschuwing vaak een tijdje aanhoudt. Beleggers die zo’n jaar later de aandelen oppikken en vervolgens een jaar aanhouden, behaalden vaak een aardig rendement.

 

Overnamebod
Bedrijven zoeken voortdurend naar mogelijkheden voor winstgroei en gaan daarvoor op overnamepad. Overnames kunnen een positieve maar ook negatieve impact hebben op je portefeuille, of het beursgenoteerde bedrijf nu van plan is om over te nemen of overgenomen dreigt te worden.

Maar, moet je dan akkoord gaan met het bod? Nee, dat hoef je niet, maar het is belangrijk dat je je bewust bent van het biedingsproces. Zo voorkom je problemen. Lees meer op onze website over de scenario's als een aandeelhouder niet akkoord gaat met een overnamebod.

Overigens is niet elk Nederlands beursgenoteerde bedrijf zomaar overgenomen. Beschermingsconstructies kunnen de kans verkleinen dat een overname plaatsvindt of met succes wordt doorgevoerd. Lees meer in het VEB-onderzoek naar beschermingsconstructies

 

Splitsing onderneming
Er zijn soms goede redenen voor bedrijven om zich te splitsen in meerdere bedrijfsonderdelen die zelfstandig (al dan niet onder de hoede van een andere moeder) verdergaan. Uiteindelijk zou dit de belegger ten goede moeten komen. Houd er wel rekening mee dat de bank extra kosten kan rekenen aan de belegger voor het verwerken van deze administratieve handeling. 

Veelgestelde vragen over corporate actions