VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Een bedrijf opereert nooit in een vacuüm. Marktontwikkelingen hebben een grote impact op de prestaties van ondernemingen. En het laatste wat je wilt als belegger is instappen op het verkeerde moment. Een aantal marktindicatoren biedt meer inzicht in het sentiment.

Gebruik marktindicatoren voor de lange termijn
MarktindicatorenEen waarschuwing vooraf. Gebruik onderstaande marktindicatoren niet om meer te handelen. Onderzoek wijst uit dat beleggers met een ‘buy-and-hold’-beleggingsstrategie vele malen succesvoller zijn. Het is nu eenmaal onmogelijk om met zekerheid te voorspellen wat de markt op korte termijn doet. Beleg dus voor de lange termijn.

Gebruik onderstaande indicatoren daarom om een geschikt moment te kiezen voor het aankopen van beleggingen. En onthoud dat periodiek nieuw geld beleggen een verstandige manier van diversificatie is. Hoeveel indicatoren je ook gebruikt, je zult er vaak naast zitten. 

  

1. Skew index

Wat is het?             

Indicator die aangeeft hoe waarschijnlijk beleggers een forse correctie van de aandelenbeurzen achten.

Zinvol?

Een grote tekortkoming van de skew-index is dat de waarde bepaald wordt met behulp van relatief kortlopende opties. Je kunt alleen de koersrisico’s zien voor de komende maand. Dat is een erg korte termijn.


Lees meer over de Skew index.  

 

2. Purchasing Managers Index (PMI)

Wat is het?            

De PMI is een indicator die de gezondheid van de industrie weergeeft. De index van de aankoopmanagers is gebaseerd op vijf grote indicatoren: nieuwe orders, productie, voorraden, leveringen van leveranciers en werkgelegenheid.

Zinvol?

Beleggers doen er goed aan de PMI met een gezonde dosis scepsis te bekijken. De data die dienen als input voor de graadmeter lijken niet al te betrouwbaar. Het is een handig hulpmiddel, maar om alleen de PMI in de beleggerstoolkit op te nemen, is risicovol.

Andere (vooruitkijkende) economische indicatoren als het aantal bouwvergunningen en het consumentenvertrouwen mogen daarom niet ontbreken bij het peilen van de economie.


Lees meer over de PMI.  

 

3. Olieprijs

Wat is het?            

De olieprijs is een favoriete indicator onder analisten om koersbewegingen op de aandelenbeurs te duiden.

Zinvol?

In werkelijkheid is de relatie tussen olieprijzen en aandelenkoersen een stuk minder eenduidig dan marktkenners doen voorkomen.

Soms volgen olieprijzen de beurs en vice versa. Op weer andere momenten bewegen ze precies tegen elkaar in. In de laatste jaren is de samenhang tussen de beurs en olieprijzen positief, maar dat lijkt voornamelijk te maken te hebben met het ruime monetaire beleid van centrale bankiers.

 
Lees meer over de olieprijs

 

4. Baltic Dry Index

Wat is het?            

De scheepvaarttarieven voor het vervoer van bulkgoederen. Graadmeter van de wereldhandel.

Zinvol?

Het voordeel van deze index is dat het om harde cijfers gaat over het daadwerkelijke vervoer en dus een duidelijk verband heeft met de wereldhandel.

Sentiment speelt hierin geen rol. Maar er is veel overcapaciteit in de markt, wat de scheepvaarttarieven drukt.

 
Lees meer over de Baltic Dry Index.
 

 

5. Bruto Binnenlands Product (bbp)

Wat is het?            

Maatstaf voor de totale geldwaarde van alle in een land geproduceerde goederen en diensten in de periode van één jaar.

Zinvol?

Bij het analyseren van bbp-data moet een gebruiker zich altijd afvragen wat er precies gemeten wordt.

De bbp-maatstaf heeft zijn gebreken, maar het is moeilijk om met een beter alternatief te komen. Er zijn verschillende welvaartcijfers die bijvoorbeeld levensverwachting, educatieniveaus en het milieu meenemen, maar de definitie van welvaart lijkt eenvoudigweg te ruim om in één getal te kunnen vatten.

 
Lees meer over het BBP


6. Volatiliteitsindex (VIX)

Wat is het?            

Ook wel de angstgraadmeter genoemd. Wanneer deze laag is, zou het risico van een beurscorrectie lager moeten liggen, en vice-versa.

Zinvol?

Een aardige maatstaf om de huidige volatiliteit, of gemoedsrust van beleggers, te meten.

Een duidelijke piek in de VIX kan een signaal zijn dat beleggers doorslaan in hun negativisme. Dat kunnen goede momenten zijn om aandelen te kopen.

De voorspellende waarde is daarentegen minder solide, aangezien ook bij weinig volatiliteit een plotselinge correctie mogelijk is.


Lees meer over de VIX

 

7. Renteverlaging

Wat is het?            

Renteverlagingen kunnen bedoeld zijn om de economie een extra zetje te geven. De leenkosten van bedrijven (de kapitaalkosten) worden in theorie lager.

Renteverlagingen zouden dus goed nieuws moeten zijn voor beleggers, terwijl renteverhogingen dat niet zijn.

Zinvol?

Wij keken naar de S&P500-index vanaf 1971. Daaruit bleek dat aandelenkoersen zowel in tijden van rentestijgingen als -dalingen stegen.

In tijden van renteverlagingen is die stijging meer dan het dubbele ten opzichte van de periodes waarin de rentes verhoogd worden: het cumulatief rendement over een periode van 42 jaar is 227% om 111%.

 
Lees meer over renteverlagingen

 

8. Case-Shiller index

Wat is het?            

Deze index meet de huizenprijzen in de twintig grootste Amerikaanse steden. De index wordt maandelijks gepubliceerd, met als grote nadeel dat het de huizenprijzen van twee maanden eerder pakt.

Huizenprijzen zijn van belang voor banken omdat deze als onderpand voor hypotheekleningen dienen. Tegelijk zijn huizenprijzen van invloed op het consumentenvertrouwen.

Zinvol?

Het is een van de indicatoren om de Amerikaanse economie te duiden. Het belang van de huizenprijzen voor de economie verschilt door de tijd heen. Tot 2006/07 was dit erg belangrijk, omdat overwaardes werden verzilverd voor consumptie, en hypotheekleningen werden verhandeld. Toen dat stokte, kwamen huiseigenaren in de problemen en raakte de rest van de economie en de financiële markten besmet. Sinds de crisis zijn de huizenprijzen stevig hersteld in de VS.

 

 

9. Januari-effect

Wat is het?            

Het is een van de meest halsstarrige beursevergreens: het januari-effect. Volgens de overlevering zou de maand januari mooie koerswinsten opleveren.

Zinvol?

In de praktijk blijkt dit vooral op te gaan bij de smallcaps. De verklaring hiervoor is niet eenduidig.


Lees meer over het Januari-effect.  

 

 

10. Economische hoogmoed

Wat is het?            

Wanneer de rente laag is en de bomen tot in de hemel groeien, ontstaat dit fenomeen.

Zinvol?

Als het geld rijkelijk vloeit, biedt dat mogelijkheden om te experimenteren met investeringen. En daarvoor hoeft geen duurzame economische basis te zijn.

Zodra er symptomen zijn van economische hoogmoed, doe je er als belegger goed aan voorzichtig te zijn.

Een voorbeeld van een symptoom is de ambitie om de hoogste toren neer te zetten.

 
Lees meer over economische hoogmoed

 

 

 

11. Buffett-indicator

Wat is het?            

De indicator meet de verhouding tussen de totale waarde van een aandelenmarkt en de economie van een land.

Zinvol?

Vooral op het moment dat de rente weer werd verhoogd, bleek de Buffet-indicator in het verleden opgeld te doen.

Bij een lager aanhoudende rente is de voorspellende waarde van de indicator onduidelijk. 


Lees meer over de Buffett-indicator.

 

 

Meer over marktindicatoren: zoektocht naar de heilige graal