VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

AkzoNobel kan niet zomaar een beschermingswal optuigen tegen een vijandig bod van PPG Industries daarvoor moet eerst serieus gesproken zijn met de Amerikaanse bieder. Dat zei VEB-directeur Paul Koster zondag in het televisieprogramma Buitenhof.

Daarbij wees Koster er tevens op dat de discussie over de overname van AkzoNobel op feiten gebaseerd moet worden en niet op opvliegende emoties.

Derde Bod

AkzoNobel wees afgelopen week ook een derde overnamevoorstel van PPG van de hand. De Amerikaanse branchegenoot reageerde teleurgesteld en zinspeelde op de mogelijkheid een vijandig bod uit te brengen. Een speciale stichting die bestuurders van AkzoNobel kan benoemen kan zo'n vijandige overnamepoging flink bemoeilijken.

Volgens Koster kan AkzoNobel niet zomaar van die mogelijkheid gebruikmaken. Dat mag pas als er serieus gepraat is met de biedende partij. Het gesprek van anderhalf uur dat de topmannen van beide bedrijven vorig weekeinde hadden, is daarvoor onvoldoende. De VEB-directeur blijft erbij dat AkzoNobel het gesprek met PPG moet aangaan. Bekijk hier de uitzending

De VEB liet zich afgelopen week ook al kritisch uit over de beschermingsmaatregelen die AkzoNobel nog achter de hand heeft. Die zouden niet bijdragen aan een goed ondernemingsbestuur, mede omdat de stichting die ze in het leven kan roepen, bestuurd wordt door onder meer president-commissaris Antony Burgmans.

Ieder een eigen rol

Het bestuur en raad van commissarissen moeten bij hun beslissingen de belangen van alle stakeholders meewegen. Duurzaamheid speelt daarbij ook een belangrijke rol. Aandeelhouders zullen hun eigen belang en eigen verantwoordelijk in het oog moeten houden. Paul Koster wijst daarbij ook op de rol die institutionele beleggers hebben ook de belangen van hun deelnemers goed te dienen.
Gerelateerde artikelen