VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

17 mei 2017

VEB vraagt uitleg over faillissement belangrijke dochter Esperite

VEB vraagt uitleg over faillissement belangrijke dochter Esperite
  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Aandeelhouders van Esperite hebben deze week uit de media moeten vernemen dat een belangrijke dochteronderneming van Esperite failliet verklaard is.

De VEB dringt per briefLees hier de brief bij Esperite aan om opheldering. Dat is niet voor het eerst.

Het Financieele Dagblad schreef op 15 mei 2017 over het faillissement van Genoma. Nader onderzoek door de VEB leert dat Genoma al per 4 mei 2017 failliet (en liquidation) is. Esperite noemt in haar persbericht van 15/16 mei 2017 echter alleen haar dispuut met branchegenoot Premaitha en een in dit kader tegen Premaitha in te stellen tegenclaim. Ook kondigt zij aan haar activiteiten voort te zetten.

Dit alles roept tal van vragen op. Het is niet duidelijk waarom Esperite het faillissement van Genoma niet uitdrukkelijk noemt. Ook valt op dat het meer tien dagen duurt voordat het faillissement van Genoma bekend wordt. Verder vraagt de VEB zich af hoe Esperite verwacht haar activiteiten voort te kunnen zetten wanneer haar groeibriljant Genoma failliet is. De VEB heeft dinsdag 16 mei 2017 per brief om opheldering gevraagd.

Esperite (voorheen Cryosave) hield zich aanvankelijk alleen bezig met de opslag van stamcellen. Met Genoma is Esperite sinds 2014 actief op de markt voor genetische diagnostische tests. Het onderdeel Genoma was in 2015 goed voor EUR 4 miljoen van Esperite's EUR 27,5 miljoen omzet. Esperite stelde eerder dat de bijdrage van Genoma aan de groepsomzet fors zou stijgen. Esperite leidt overigens al jaren een kwakkelend bestaan. Dat noodzaakte haar recent tot een omvangrijke (her)financiering.

Saillant detail is dat een van de voorwaarden voor de beschikbaarheid van geld in het kader van de (her)financiering is dat het gewogen gemiddelde van de beurskoers van Esperite gedurende de vijf dagen voor het opvragen van gelden EUR 0,70 of hoger bedraagt. Inmiddels beweegt de koers van het aandeel onder de EUR 0,7. Dat kan betekenen dat Esperite binnenkort de toegang verliest tot extra liquiditeit.

Dit is overigens niet de eerste keer dat de VEB kritisch is over de wijze waarop Esperite de markt informeert. De VEB heeft al herhaaldelijk aangedrongen op verbetering. Vorig jaar beloofde Esperite nog beterschap.


Gerelateerde artikelen

Esperite: hoop doet leven
Accountant hijst rode vlag boven Esperite
Accountant hijst rode vlag boven Esperite
23-05-2017

Dinsdag (23 mei) kwam de stamcelbank met haar jaarverslag naar buiten. De d…

Lees verder

Esperite
Esperite vertoont uitstelgedrag
Esperite vertoont uitstelgedrag
07-03-2017

Esperite kondigde in haar persbericht van 31 december 2016 aan in januari 2…

Lees verder

Esperite
Esperite moet duidelijker communiceren
Esperite moet duidelijker communiceren
29-11-2016

Op vrijdag 25 november 2016 spraken vertegenwoordigers van de VEB met de CE…

Lees verder

Esperite

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}