VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

17 mei 2017

VEB steunt resolutie om meer transparantie van Shell over klimaatdoelstellingen

VEB steunt resolutie om meer transparantie van Shell over klimaatdoelstellingen
  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Shell moet aandeelhouders beter inzicht geven in de manier waarop het bedrijf zich conformeert aan de Parijse akkoorden over het klimaat. Daarom steunt de VEB de resolutie van Follow This in de aandeelhoudersvergadering van Shell volgende week.

De inhoud van de resolutie van Follow This sluit aan bij de oproep die de VEB eind vorig jaar deed in haar jaarlijkse speerpuntenbrief aan alle beursgenoteerde ondernemingen in Nederland. De eind 2015 in Parijs geformuleerde klimaatdoelstellingen zullen grote invloed hebben op vrijwel alle (beursgenoteerde) ondernemingen.

Het is daarom essentieel voor beleggers dat bestuur en commissarissen transparant zijn over hun visie op klimaat gerelateerde kansen en risico’s voor de onderneming en deze kwantificeren in het jaarverslag.

Ook Follow This vraagt in haar resolutie om deze transparantie. De organisatie roept Shell op om zich te conformeren aan het klimaatakkoord van Parijs en vraagt de onderneming om aandeelhouders te informeren over de voortgang op dit punt. Het laat de onderneming daarbij vrij in de manier waarop zij deze doelstelling wil behalen.

Shell raadt aandeelhouders af om voor de resolutie te stemmen. In een lange toelichting op de agenda van de aandeelhoudersvergadering agenda kwalificeert de onderneming adoptie van de resolutie als contraproductief.

De onderneming vreest al in een vroegtijdig stadium de benodigde flexibiliteit te verliezen om klimaatdoelstellingen te implementeren. Shell wijst daarbij ook op belemmering van de focus op gas als gevolg van de resolutie en ziet het als contraproductief om één onderneming tot openheid te verplichten, terwijl een marktbrede aanpak vereist is.

De VEB ziet dit anders. De resolutie biedt Shell juist veel vrijheid om de eigen strategie te bepalen. Dat de onderneming daarover transparant is en de doelstellingen op klimaatgebied kwantitatief onderbouwt hoort bij een goede governance, zoals dat verwacht mag worden van een toonaangevende onderneming, die nu al veel inspanningen pleegt om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen.


Gerelateerde artikelen

VEB vraagt SBM Offshore om uitleg over verrassende miljardenverkoop schip
VEB vraagt SBM Offshore om uitleg over verrassende miljardenverkoop schip
18-07-2017

SBM Offshore maakte onlangs bekend het oliewinnings- en opslagschip Turrite…

Lees verder

Shell sbm offshore
Het fragiele evenwicht op de oliemarkt
Het fragiele evenwicht op de oliemarkt
23-06-2017

Na een periode van ruim een jaar waarin de olieprijs relatief stabiel was, …

Lees verder

oliesector olie
Kwartaalcijfers Shell en Air France-KLM: communicerende vaten
Olievoorraden gaan maar niet op
Olievoorraden gaan maar niet op
05-04-2017

Onduidelijkheid over de belastingplannen van Trump helpen ook niet.

Sinds b…

Lees verder

Shell olie

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}