VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Een afwaardering van de Chinese overheid door Moody’s zet de zorgen over de houdbaarheid van het Chinese groeimirakel weer op de kaart. Voor de Nederlandse economie zal de impact betrekkelijk klein zijn.

Kredietbeoordelaar Moody’s maakte woensdag bekend dat de kredietwaardigheid van China een stapje omlaag gaat. De groei in China is de afgelopen jaren al aanzienlijk vertraagd van de dubbele cijfers naar minder dan 7 procent vorig jaar. Moody’s gooit de knuppel in het hoenderhok en suggereert dat het groeitempo verder zal inzakken naar 5 procent.

De Chinese expansie is de afgelopen jaren hand in hand gegaan met een enorme schuldengroei. Op dit moment bedraagt de totale schuld al meer dan 250 procent van het nationale inkomen.

Moody’s denkt dat de schuldenberg zowel absoluut als relatief zal blijven toenemen. Hoewel slechts 40 procentpunt van de schulden bij de centrale Chinese overheid zit, denkt de kredietbeoordelaar toch dat de schuldgroei binnen de totale economie ook de kredietwaardigheid van de overheid raakt.

Moody’s herinnerde met deze conclusie iedereen er weer even aan dat de Chinese economie verzwakt, terwijl de schulden blijven toenemen. Een reactie op financiële markten bleef echter uit.

De grote klap in China blijft vooralsnog ook uit. De vraag is wat de impact zou zijn voor de Nederlandse economie als die alsnog zou komen?

Een blik op de Nederlandse handelscijfers laat zien dat de Nederlandse afhankelijkheid van China wel meevalt. De meest recente data van het CBS dateren van februari. In die maand werd er voor ruim 800 miljoen euro aan goederen uitgevoerd naar China.

Bekeken over de laatste twaalf maanden bedroeg de Nederlandse goederenexport naar het land ruim 10 miljard euro. Dat was een record en voor het eerst dat deze grens werd overschreden. Desondanks is China slechts de negende uitvoermarkt voor Nederlandse bedrijven, na een trits andere Europese landen, waaronder Polen. Ter vergelijking: de goederenuitvoer naar Duitsland is ongeveer tien keer zo groot.

De Duitse handel met China is aanzienlijk groter en in theorie is de Nederlandse economie langs deze weg toch gevoelig voor een Chinese crisis. Maar ook de kwetsbaarheid van Duitsland voor een groeistagnatie in het verre oosten valt mee.

Société Générale keek vorig jaar wat de impact zou zijn van een krimpjaar waarin de Chinese economie 1 procent kleiner wordt. Dit zou 0,2 procentpunt van het Duitse groeicijfer afhalen, was de conclusie.

Het is duidelijk dat zorgen over de Chinese economie nog steeds sluimeren. Als we Moody’s moeten geloven zit er een verdere groeivertraging in het vat terwijl de schulden blijven stijgen. Met de gevolgen voor de op dit moment goed draaiende Nederlandse economie zal het echter wel loslopen.