VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

In Effect 6, die op vrijdag 16 juni bij de leden van de VEB in de bus valt, een analyse van de situatie bij Value8, het beursgenoteerde bedrijf dat geleid wordt door voormalig VEB-directeur Peter Paul de Vries.

Optimisme is de constante in de mededelingen van Value8 aan beleggers, ook in moeilijke tijden. Maar hoe reëel is dat optimisme bij een onderneming die de jaarrekening te laat publiceert, daarbij geen goedkeurende accountantsverklaring kan leveren, voornamelijk op papier winst maakt en zijn beleggingen in onderpand heeft gegeven bij de bank? Er lijken twee parallelle werelden te bestaan.

Beursgenoteerde ondernemingen moeten hun jaarcijfers uiterlijk vier maanden na afloop van het boekjaar publiceren, 30 april dus in het geval van Value8. Dat haalde het bedrijf dit jaar niet. Pas op 17 mei publiceerde Value8 een jaarverslag, maar dat was een voorlopige versie waarin een goedkeurende verklaring van accountant Mazars ontbrak. Het komt zelden voor bij een beursgenoteerd bedrijf dat de jaarrekening na meer dan vijf maanden nog steeds niet voorzien is van een handtekening van een accountant.

Als een externe cijfercontroleur geen goedkeurende verklaring geeft of weigert zijn vertrouwen uit te spreken in het voortbestaan van de onderneming, dan gaan de alarmbellen af bij aandeelhouders. Allereerst omdat ze in het duister tasten over de staat van de onderneming waaraan ze geld hebben toevertrouwd. Daarnaast vrezen ze dat banken en andere kredietverleners hun geld uit het bedrijf terug zullen trekken, waardoor financiële problemen kunnen ontstaan.

Value8 weet het uitblijven van een accountantsverklaring in eerste instantie aan een paar - naar eigen zeggen - zeer complexe transacties die voor vertraging zorgen in de afronding van het jaarrekeningproces. Halverwege mei kwam daar een nieuwe reden bij. De accountant zou met zijn oordeel wachten op de uitkomsten van een onderzoek bij BK Group, het Amsterdamse trustkantoor waarin Value8 een meerderheidsbelang houdt. BK Group werd recent door verschillende media in verband gebracht met verdachte transacties en zou onderwerp van onderzoek zijn van fiscale opsporingsdienst Fiod.

Of het de complexe transacties en de ophef over BK Group zijn die ervoor zorgen dat de accountant weigert de jaarcijfers van Value8 af te zegenen, zal later moeten blijken als de accountant eventueel wel zijn oordeel geeft in het definitieve jaarverslag. Nadere analyse van het voorlopige jaarverslag van Value8 en eerdere rapportages laat zien dat er meer kwesties te bedenken zijn waarbij kanttekeningen geplaatst kunnen worden. Het zijn stuk voor stuk kwesties die niet stroken met het beeld van een transparante en onverdeeld succesvolle onderneming dat Value8 zelf uitdraagt.

Dit is een bewerkt deel van het artikel. Het volledige artikel is te lezen in Effect 6, die vrijdag 16 juni verschijnt.

 

Verder in EFFECT 6:

Analyses van Deutsche Post DHL en Wolters Kluwer, verslagen van de interessantste aandeelhoudersvergaderingen van de voorbije maand, een interview met Chris Peeters, de topman van het Belgische energiebedrijf Elia en een beleggerspuzzel met België als thema. Daarnaast de vaste columns van Wouter Weijand, Paul Frentrop, Marius Kerdel en Jolmer Schukken, en de kerncijfers van de belangrijkste Nederlandse en Europese aandelen.

 

Effect, het magazine van de VEB, staat iedere maand bol van beleggingsnieuws en analyses. Heeft u nog geen abonnement op Effect? Word lid van de VEB, u ontvangt Effect dan iedere maand gratis.

 

Voordelen van het lidmaatschap




Gerelateerde artikelen