VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Traditiegetrouw publiceerde ASML woensdag als eerste de kwartaalcijfers. Het bedrijf heeft de wind vol in de zeilen en het aandeel steeg naar een nieuw record.

De belangrijkste aanjager van de resultaten van ASML is de EUV-technologie, chipmachines op basis van extreem ultraviolet licht. In het tweede kwartaal van dit jaar werden acht machines op basis van EUV besteld. Dat was het grootste aantal tot nu toe en brengt het totaal aan orders hiervoor op 2,8 miljard euro, wat ruim de helft is van de totale orderportefeuille van het bedrijf.

Volgens ASML is de technologie nu een keerpunt gepasseerd. Klanten omarmen de technologie nu ook voor de grootschalige productie van chips. Een jaar geleden haalde ASML nog geen omzet uit EUV-machines. Het eerste halfjaar bij elkaar opgeteld echter al een half miljard euro. Kwartaal-op-kwartaal groeide de omzet ook nog eens met zo’n 50 procent tot 300 miljoen euro in het tweede kwartaal.

 

Omzetgroei over de hele linie

Ook de andere activiteiten van ASML lopen goed op dit moment. Op jaarbasis groeide de omzet in het eerste halfjaar met 30 procent. ASML zegt dat de omzet uit apparatuur op basis van de ‘oude’ DUV-technologie ook groeit ten opzichte van een al hoog niveau in 2016. De vooruitzichten blijven rooskleurig: voor het hele jaar voorziet het bedrijf een omzetgroei met circa 25 procent. Dat is het hoogste groeitempo sinds 2011 en het is voor een groot deel te danken aan EUV. Topman Peter Wennink zei te verwachten dat de huidige gunstige marktomstandigheden in de chipsector tot in 2018 zullen aanhouden. ASML ligt daarmee op koers om de doelstelling van 11 miljard euro omzet in 2020 te halen.

 

Hervatting aandeleninkoop

ASML liet ook weten het gepauzeerde programma voor de inkoop van eigen aandelen weer te hervatten. Dat programma was medio vorig jaar stopgezet na de aankoop van een belang in de Duitse toeleverancier Carl Zeiss SMT. In de eerste helft van 2016 was 400 miljoen euro uitgegeven aan aandeleninkoop.

Op de beurs werden de goede berichten uit Brabant positief ontvangen. Het aandeel steeg woensdagochtend naar een nieuwe recordkoers. ASML heeft nu een marktwaarde van circa 55 miljard euro.

De chipmachinemaker is al een tijdje een van de zwaargewichten in de AEX, maar nadert nu ook de beurswaarde van ING, dat 59 miljard euro waard is. Als het aandeel nog even doorloopt, is ASML straks na Shell en Unilever het derde bedrijf van het Damrak. Moederbedrijf Philips (beurswaarde 30 miljard euro) mag best trots op zijn op haar uitgevlogen dochter.




Gerelateerde artikelen