VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

De sterke koersstijging van de digitale munteenheid bitcoin heeft het onderwerp ‘cryptocurrencies’ onder de aandacht van beleggers gebracht. Menig speculant loopt het water in de mond bij het zien van zulke winsten. De verleiding mag groot zijn, de risico’s zijn dat ook.

In een jaar tijd is de waarde van de bitcoin met maar liefst een factor acht gestegen. In augustus dit jaar is de digitale munt door de grens van 4000 dollar geschoten. En de opmars ging gestaag verder, waarbij er op internetfora enthousiast werd gediscussieerd over de waarde die de munt aan het eind van 2017 zal hebben.

In 2010 werd de waarde van de digitale munt zelfs nog in centen geteld. Een veelvuldig aangehaalde anekdote is de Amerikaan die in dat jaar 10.000 bitcoins beloofde aan diegene die hem een pizza zou leveren, om de eerste aankoop met de destijds nog obscure munt te kunnen bewerkstelligen. Het lukte. Voor zijn bitcoins, toen zo’n 40 dollar waard, kreeg hij twee pizza’s. Op 24 augustus 2017 zouden deze bitcoins zo’n 36 miljoen euro hebben opgebracht. De duurste pizza’s ooit.

Bitcoin wordt inmiddels door steeds meer bedrijven geaccepteerd als betaalmiddel. De waardestijging heeft de munt echter ook op het menu van beleggers gezet. En niet alleen bitcoin. Steeds meer concurrerende cryptovaluta – onder andere ether, ripple en litecoin – dingen naar de gunst van beleggers. De valkuil voor beleggers is dat ze historische prijsstijgingen klakkeloos naar de toekomst doortrekken.

De hooggespannen verwachtingen over bitcoin hebben veel te maken met de schaarste van de munt. Er is hier geen centrale bank die oneindig geld kan bijdrukken of op een andere manier de waarde van de munt kan beïnvloeden. Het aantal bitcoins groeit wel, middels een proces dat ‘mining’ heet: de partijen die bitcoin transacties controleren en vastleggen worden daarvoor beloond met nieuwe bitcoins. Er is een maximum; de teller stopt volgens het bitcoin-protocol bij 21 miljoen. Inmiddels zijn er ruim 16,5 miljoen bitcoins ’gemined’, goed voor een gezamenlijke waarde van zo’n 60 miljard euro.

 

In Effect 9, die vrijdag 15 september verschijnt, leest u het hele artikel van Manno van den Berg over cryptovaluta. Heeft u geen abonnement op Effect? Word lid van de VEB, u ontvangt Effect dan iedere maand gratis.