VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

11 september 2017

Alphabet is minder duur dan het lijkt

Alphabet is minder duur dan het lijkt
  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Het Amerikaanse Alphabet is een holding met twee divisies: Google en de zogeheten other bets-divisie. De Google-divisie, waar ook de bekende zoekmachine onder valt, is goed voor 99 procent van de omzet. Ook Chrome, Android, Google Play, Maps, Gmail en YouTube vallen overigens onder deze divisie, stuk voor stuk producten met maandelijks meer dan een miljard unieke gebruikers.
Onder de divisie ‘other bets’ vallen onder meer bedrijven als Nest (slimme thermostaten voor in huis), Verily Life Sciences (actief in gezondheidsdata), Calico (gericht op levensduurverlenging van mensen), Google Fiber (zeer snel internet) en Waymo (zelfrijdende auto’s).

‘Googelen’ staat inmiddels in een groot deel van de wereld synoniem aan zoeken op internet en de marktpositie van Alphabet is dan ook erg sterk. De enorme aantallen gebruikers die vertrouwd zijn met Google maakt deze zoekmachine voor adverteerders zeer interessant.

Op de markt van onlinezoekopdrachten is sprake van netwerkeffecten waarbij uiteindelijk slechts één partij vrijwel de volledige markt in handen krijgt. Vanwege de zeer grote aantallen gebruikers is Google voor adverteerders het meest interessant, mede omdat zij advertenties heel nauwkeurig kunnen afstemmen. Voor Google zorgt dit voor veel inkomsten en dat geld is te gebruiken voor extra investeringen in onderzoek en ontwikkeling om de zoekmachine en aanverwante diensten verder te verbeteren wat weer zorgt voor toenemende gebruikersaantallen.

Punt van aandacht bij Alphabet is echter de eigendomsstructuur. Oprichters Larry Page en Sergey Brin hebben samen iets meer dan 10 procent van de aandelen in bezit, maar deze zijn wel goed voor circa 60 procent van de stemrechten. Wanneer zij kortom acties ondernemen die niet in het belang lijken van andere aandeelhouders is daar eigenlijk nauwelijks iets tegen te doen.

Alphabet beschikt over een enorme cashreserve van bijna 100 miljard dollar (140 dollar per aandeel). Deze reserve levert vanwege de huidige lage rente amper iets op. Het is echter een interessante exercitie om de bedrijfsonderdelen waarmee nog weinig wordt verdiend en de cash apart te zien, dat levert een heel andere kijk op de koers-winstverhouding van het aandeel Alphabet op. 

 

In Effect 9, die vrijdag 15 september verschijnt, leest u het hele artikel van Hendrik Oude Nijhuis over Alphabet. Heeft u geen abonnement op Effect? Word lid van de VEB, u ontvangt Effect dan iedere maand gratis.


Gerelateerde artikelen

RTL: aantrekkelijk dividend, moeilijke markt
RTL: aantrekkelijk dividend, moeilijke markt
20-12-2017

De manier waarop televisie wordt gekeken verandert snel. De opkomst van ‘st…

Lees verder

internet markt televisie
Sterke prestaties Damrak verdeeld ontvangen
Snap is zeker geen Facebook, maar ook geen Twitter, of LinkedIn
Dankzij internet en social media hebben fouten en manipulatie veel impact
Dankzij internet en social media hebben fouten en manipulatie veel impact
04-12-2015

De Financial Times zette de financiële markten donderdag op z’n kop met een…

Lees verder

internet beurs misleiding damrak

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}