VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Door een aanzienlijk belang in SnowWorld te nemen wordt zakenman Marc Coucke gedwongen een bod te doen op alle aandelen van de uitbater van skibanen. Omdat de prijs die Coucke betaalt onder de laatste beurskoers ligt is de vraag of aandeelhouders warm zullen lopen voor een bod van 9,50 euro per aandeel

Bij elkaar betaalt de Vlaamse zakenman een kleine 12 miljoen euro voor een belang van 40 procent, dat nu in handen is van ceo en oprichter Koos Hendriks.

Doordat de Belg, via zijn investeringsvehikel Alychlo, al bijna een kwart van de aandelen in bezit had, zal hij meerderheidsaandeelhouder worden in de exploitant van indoorskihallen in Zoetermeer en Landgraaf.

In een donderdag nabeurs door SnowWorld gepubliceerd persbericht wordt aangegeven dat Coucke “op de hoogte is” van de Nederlandse overnameregels die voorschrijven dat bij het verkrijgen van een belang van 30 procent of meer een verplicht bod op alle overige aandelen gedaan moet worden.

Dit verplichte bod moet volgens de Nederlandse overnameregels worden uitgebracht tegen een “billijke prijs”. Dat is in principe de hoogste prijs die de bieder in de laatste 12 maanden voor de aandelen heeft betaald. Minder mag niet. Meer wel.

 

Vraagteken

Zakenman Coucke kocht dit jaar al twee keer eerder aandelen SnowWorld: in februari (circa 10 procent) en eind maart (een kleine 15 procent).

De verkopende partij in die transacties was investeringsfonds Value8, dat een flink belang had verkregen door de ski-exploitant te begeleiden bij een reverse listing naar het Damrak. Kort gezegd werd SnowWorld eind 2013 in de lege beurshuls Fornix geschoven – een voormalig fabrikant van hooikoortsmiddelen waarin Value8 destijds een meerderheidsbelang had.

De exacte transactieprijzen bleven tussen Coucke en Value8. Gezien de ontwikkeling van de koers rondom de transacties lijkt aannemelijk dat Value8 ook maximaal 9,50 euro per aandeel heeft ontvangen.

Dit bedrag mag dan volgens de wet adequaat zijn, het is de vraag of dit voor beleggers van de overige 36 procent van de aandelen voldoende is om hun stukken aan te melden.

In het laatste half jaar stond de aandelenkoers meestal boven de 9,50 euro (zie grafiek). Het feit dat de koers vrijdag boven de 10 euro blijft handelen geeft aan dat beleggers waarschijnlijk op meer rekenen dan waar Hendriks kennelijk genoegen mee neemt.

Het is niet uit te sluiten dat aandeelhouders het slotdividend over 2017 verdisconteerd willen zien in eventueel verplicht bod. Vorig jaar keerde de onderneming 30 eurocent uit.

Opmerkelijk is overigens dat ceo Hendriks 10 procent van zijn aandelen SnowWorld blijft aanhouden. Mogelijk houdt hij rekening met een scenario waarin niet alle stukken onder het verplicht bod worden aangemeld, en de beursnotering gehandhaafd blijft. Met 10 procent blijft Hendriks enige zeggenschap houden.

De overige grote aandeelhouders zijn naast Value8 Koos Visser (4,81 procent) en beleggingsmaatschappij Axxion (2,4 procent). De rest van de circa 17 procent aandelen is in handen van voornamelijk kleine en onbekende beleggers.

 

Pensioen

Volgens ceo Hendriks is de verkoop van zijn belang ingegeven door zijn leeftijd van 68 jaar. Hendriks zal uiterlijk maart volgend jaar opstappen als topman. Daarna wil hij bij het skibedrijf betrokken blijven als adviseur.

Enigszins opmerkelijk blijft het vertrek wel. SnowWorld verkreeg krap 4 jaar geleden een beursnotering en investeerde onlangs nog 10 miljoen euro in een uitbreiding van de derde piste in de skihal in Zoetermeer.

Ook werd in maart– overigens geheel onverwacht voor de markt – bekend dat het concern begin volgend jaar in samenwerking met een onbekende Italiaanse investeerder een skicomplex zal bouwen in de buurt van Milaan. Naast een deel van de investering van 50 miljoen euro zou SnowWorld “kennis en expertise” inbrengen in de joint-venture.

Verder is SnowWorld al jaren bezig om de vergunningen rond te krijgen voor de bouw van skicomplexen in Parijs en Barcelona. Als deze projecten daadwerkelijk van de grond komen zullen tientallen miljoenen geïnvesteerd moeten worden.

Het is niet uit te sluiten dat Hendriks de hiervoor nodige kapitaalrondes aan zich voorbij wilde laten gaan.

 

Belgische euro´s

Voldoende cash kan in ieder geval nooit een probleem zijn voor miljardair Marc Coucke. De Belg verkocht in 2014 zijn Omega Pharma aan de Amerikaanse multinational Perrigo.

Van de opbrengst investeerde de zakenman naar eigen zeggen honderden miljoenen in onder andere farmaciebedrijven (waaronder Fagron), een bouwbedrijf en hij haalde zelfs dierenpark Pairi Daiza van de Belgische beurs.

Vorig jaar ontvouwde Coucke plannen om in de Ardennen een nieuw park voor hikers, kanovaarders en klimmers uit de grond te stampen. In een toelichting op de transactie liet Hendriks weten dat Coucke’s nieuwe plannen goed aansluiten bij de tak van sport die SnowWorld al jaren bedrijft.

 

Klein bier

Value8 heeft haar oorspronkelijke belang in SnowWorld van meer dan 20 procent dit jaar in etappes teruggebracht tot 6,6 procent.

Dit belang is overigens opgebouwd uit een direct belang van 1,6 procent en een optie om tot december volgend jaar 5 procent van de aandelen te verkrijgen tegen een koers van 8 euro per aandeel.

Mocht Marc Coucke ook een bod van 9,50 euro per aandeel neerleggen op alle overige stukken, zal Value8 waarschijnlijk de optie uitoefenen en een bedrag van een kleine 7 ton euro incasseren.

De in moeilijk vaarwater verkerende investeringsmaatschappij uit Bussum kan het bescheiden bedrag waarschijnlijk goed gebruiken om te kasstroomtekorten wat te verminderen.
Gerelateerde artikelen