VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Met de verkoop van een pluk aandelen heeft TKH de poging om branchegenoot Nedap over te nemen gestaakt. De vrijage heeft voor TKH financieel goed uitgepakt dankzij een aanzienlijke koersstijging van Nedap. Beide bedrijven zijn op dit moment stevig gewaardeerd.

TKH maakte vrijdag bekend dat het ruim 5 procent van de aandelen Nedap van de hand doet. Het had het belang in 2010 gekocht in de hoop op een overname.

TKH heeft in de circa zeven jaar dat het de aandelen in bezit had enkele miljoenen aan dividend gekregen van Nedap. Gecombineerd met een ruime verdubbeling van de koers was het dus geen ongelukkige investering. Het aandeel van TKH zelf heeft in deze periode ook een flinke stijging doorgemaakt: het is ruim drie keer zoveel waard geworden.

De aandelen in de twee industriële bedrijven uit het oosten van het land zijn nu allebei stevig geprijsd. Dit is het meest duidelijk te zien aan de nettowinst per aandeel over de laatste twaalf maanden. TKH heeft een koers-winstverhouding van bijna 24, Nedap zelfs van meer dan 27.

Dat is duidelijk aan de hoge kant en is in principe alleen te rechtvaardigen als er goede groeiperspectieven zijn. Voor zowel TKH als Nedap geldt dat de bedrijven verwachten aanzienlijke omzet- en winstgroei te realiseren in de komende jaren.

TKH heeft zeven gebieden, zogenaamde verticals waarop het inzet. Het gaat onder meer om producten voor glasvezelnetwerken, parkeersystemen, infrastructuur, de offshore-industrie en bandenproductie. Uit deze terreinen moet in drie tot vijf jaar 300 tot 500 miljoen euro extra omzet binnenkomen.

Wat betekent het als de omzet in 2020 inderdaad 300 miljoen euro hoger ligt? Als de winstgevendheid op peil blijft, stijgt de operationele winst van TKH dan met circa een derde. Ervan uitgaande dat de nettowinst naar rato mee stijgt, maakt TKH in 2020 ruim 130 miljoen euro winst per jaar.

Dan zakt de koers-winstverhouding, bij de huidige koers, naar circa 17 tot 18. Dat is een minder opgeblazen waardering dan nu.

Nedap heeft geen expliciete doelstellingen voor omzetgroei, behalve dat het bedrijf gestaag door wil groeien. Afgelopen jaren nam de omzet jaar-op-jaar met enkele procenten toe. De eerste jaarhelft van 2017 met circa 5 procent.

Als we die 5 procent doortrekken naar 2020 komt de omzet dat jaar zo’n 16 procent hoger uit. Nedap verwacht daarnaast dat de operationele winstmarge zal groeien naar meer dan 10 procent. Uitgaande van 10 procent marge kan de operationele winst in 2020 circa 70 procent hoger liggen.

Als deze winstgroei ook naar rato wordt vertaald, maakt Nedap in 2020 circa 17 miljoen euro nettowinst. Omgerekend komt dan een koers-winstverhouding van circa 16 uit de bus. Ook dit aandeel is dan een stuk aantrekkelijker geprijsd dan nu.

TKH en Nedap hebben een strategie gericht op autonome omzetgroei. De huidige beurskoersen verraden over die groei een tamelijk optimistisch toekomstbeeld. Veel lijkt al in de koersen van de aandelen te zijn verwerkt. Dat kan terecht zijn, maar dan moet wel alles volgens plan verlopen.

 Nedap

  

Laatste 12 maanden

Medio 2020*

Omzet (€ mln)

192,9

223,3

Ebitda (€ mln)

13,2

22,3

Nettowinst (€ mln)

9,8

16,7

Koers

€ 40,25

€ 40,25

Koers-winstverhouding

27

16

 

TKH

  

Laatste 12 maanden

Medio 2020*

Omzet (€ mln)

1416,1

1716,1

Ebita (€ mln)

152,6

205,9

Nettowinst (€ mln)

98,5

131,8

Koers

€ 54,14

€ 54,14

Koers-winstverhouding

23

17

 

 *Aannames voor omzetgroei, operationele winstmarge en nettowinst als in de tekst
Gerelateerde artikelen