VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

In Effect 10, die op vrijdag 20 oktober bij de leden van de VEB in de bus valt, een onderzoek naar de voordelen die de grootste beursgenoteerde bedrijven de komende jaren nog kunnen hebben van de lage rente. Bedrijven als DSM, maar ook PostNL, Wolters Kluwer, Unibail en KPN kunnen hun winst tot 2020 nog sterk verbeteren dankzij de ultra lage rente, becijferde de VEB.

De komende tijd kan nog eens 700 miljoen bespaard worden zonder grote operationele inspanningen. Het is de vraag of beleggers dat voldoende in de gaten hebben. Hogere winsten zijn doorgaans een reden voor hogere koersen.

Het rentefeest is dus nog steeds gaande. Opvallend is dat de grote namen binnen de AEX minder financieringsvoordeel hebben dan de kleinere beursfondsen. De leningen van bedrijven als Shell, Unilever en Philips zijn afgestemd op verkopen die veelal in dollars worden afgerekend.

Waar de rente zich in Europa nog steeds om en bij een historisch dieptepunt bevindt, klom deze in de Verenigde Staten op van 1,3 procent in juni 2016 tot 2,4 procent halverwege oktober.

In absolute zin oogt het besparingsvoordeel van Shell met 40 miljoen euro interessant. Maar als wordt gekeken naar de door analisten verwachte stijging van de winst in de komende drie jaar van 4 miljard euro, lijkt sprake van een afrondingsverschil. De rentebonus is relatief laag voor het olie- en gasbedrijf omdat maar liefst 12 van de 14 obligaties die tot 2020 aflopen in dollars noteren.

Philips is het enige bedrijf dat tot 2020 mogelijk helemaal geen rentevoordeel incasseert. Dit komt voornamelijk door een dollarlening uit 2012 met een coupon van 1,75 procent die binnenkort afloopt. De berekeningen van de VEB laten zien dat Philips voor eenzelfde lening nu ongeveer 2,5 procent rente zou moeten betalen. Het totale bruto renteverlies is met 3,4 miljoen euro tot en met 2020 overigens verwaarloosbaar klein voor het medische technologiebedrijf.

 

Verder in EFFECT:

Aalberts geanalyseerd volgens de maatstaven van de VEB-Barometer, een interview met Onno van de Stolpe, de topman van biotechnologiebedrijf Galapagos, een fundamentele analyse van de Britse keukenfabrikant Howden Joinery en aandacht voor de invloed die activistische beleggers willen bij Procter & Gamble, Nestlé en Unilever. Daarnaast de vaste columns van Wouter Weijand, Paul Frentrop, Marius Kerdel en Jolmer Schukken, en de kerncijfers van de belangrijkste Nederlandse en Europese aandelen.

Effect, het magazine van de VEB, staat iedere maand bol van beleggingsnieuws en analyses. Heeft u nog geen abonnement op Effect? Word lid van de VEB, u ontvangt Effect dan iedere maand gratis.