VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

20 november 2017

De forse bewegingen na de derdekwartaalcijfers

De forse bewegingen na de derdekwartaalcijfers
  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Effect 11, die op vrijdag 17 november bij de leden van de VEB in de bus viel, staat weer boordevol verhalen en analyses waar een belegger wijzer van wordt.

Zoals de terugblik op het derde kwartaalcijferseizoen. Ten opzichte van de jaarcijfers is de informatie die gegeven wordt over de maanden juli, augustus en september vaak beperkt. Een flink aantal bedrijven geeft slechts een kwalitatieve update of publiceert niet meer dan een omzetcijfer. Er zijn ook bedrijven die helemaal niks van zich laten horen. Aalberts bijvoorbeeld is sinds 2016 gestopt met het informeren van beleggers op kwartaalbasis; het bedrijf publiceert alleen halfjaar- en jaarcijfers. Uitgevers als Wolters Kluwer en RELX maken bij de eerste- en derde kwartaalrapportage niet veel meer dan een omzetcijfer bekend. Het gebrek aan uitgebreide informatie over het derde kwartaal blijkt forse koersreacties niet in de weg te staan.

De laatste jaren werden de winsttaxaties van analisten gedurende het jaar wat naar beneden bijgesteld. Dat was dit jaar niet het geval. De economische groei en de positieve verwachtingen voor 2018 zijn hiervoor verantwoordelijk. Taxaties en koersdoelen zijn hierdoor zelfs gedurende het jaar wat naar boven bijgesteld. Is dat te veel van het goede geweest? Effect geeft een overzicht van de winnaars en verliezers in het derde kwartaal.

De grote winnaar van het derde kwartaal in de AEX is Gemalto. De dag dat het bedrijf met cijfers naar buiten kwam steeg de koers maar liefst 8,3 procent. Gemalto had dit jaar al drie keer de winstverwachting naar beneden bijgesteld. De opluchting was groot toen het bedrijf dat dit kwartaal naliet. Onder de Midkapfondsen was de grootste koerswinst voor PostNL.

Altice kreeg de grootste koersdomper, op de tweede plaats kwam het solide Unilever, dat 5,8 procent inleverde op de dag van de kwartaalrapportage.

 

Verder in EFFECT 11:

Een analyse van het Amerikaanse sportkledingbedrijf Nike, een interview met topman Joost Uwents van het Belgische vastgoedbedrijf WDP en een blik op de vele mogelijkheden die indexfondsen op verschillende Chinese aandelenmarkten bieden. Daarnaast natuurlijk de vaste columnisten en de kerncijfers van de belangrijkste Nederlandse en Europese aandelen.

 

Effect, het magazine van de VEB, staat iedere maand bol van beleggingsnieuws en analyses. Heeft u nog geen abonnement op Effect? Word lid van de VEB, u ontvangt Effect dan iedere maand gratis.


Gerelateerde artikelen

Het belang van lage kosten
Effect 2: Traditionele oliereuzen zetten babystapjes richting duurzaamheid
Effect 2: Traditionele oliereuzen zetten babystapjes richting duurzaamheid
08-02-2018

Effect 2, die op vrijdag 9 februari bij de leden van de VEB in de bus valt,…

Lees verder

VEB effect oliesector
Effect 1: Wat gaat 2018 beleggers brengen?
BMW zet in op de toekomst van de auto-industrie
BMW zet in op de toekomst van de auto-industrie
22-12-2017

De spannendste technologische doorbraken vinden komende jaren plaats in de …

Lees verder

effect auto industrie BMW

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}