VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

27 november 2017

Passief beleggen in China is weinig populair

Passief beleggen in China is weinig populair
  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

Recente berichten over de Chinese economie overtreffen alle verwachtingen, maar beleggers blijven weg van de indexfondsen (ETF’s) die in Chinese aandelen beleggen.

Deutsche Asset Management (Deutsche AM) verhoogt de groeiverwachtingen voor de Chinese economie voor dit jaar van 6,5 naar 6,7 procent en voor 2018 van 6,3 naar 6,5 procent. Dit is te danken aan het wereldwijde positieve economische sentiment, maar ook aan de solide ontwikkeling van het land zelf dat zich aan het ombouwen is van een exportgeleide naar een op binnenlandse consumptie georiënteerde economie. Dat proces is in volle gang en begint vruchten af te werpen.

De aangekondigde hervorming van de staatsbedrijven en de verdere herstructurering van de economie ondersteunen de groeiverwachtingen. De vraag naar Chinese goederen uit het buitenland stijgt nog altijd sterk.

Dit zou goed nieuws voor de Chinese aandelenmarkt moeten zijn. Opmerkelijk is daarom dat ETF-beleggers weinig enthousiast lijken over China. Over de afgelopen vijf jaar is het totaal aan beheerd vermogen in Chinese aandelen-ETF’s met 2,1 miljard euro gedaald. Beleggers geven blijkbaar de voorkeur aan actief beheerde fondsen en directe investeringen in bekende Chinese technologiebedrijven als Alibaba, Tencent en Baidu, die particuliere beleggers prima op de beurs van New York kunnen aanschaffen.

In Effect 11 werd nog een reden geschetst waarom de China-ETF niet zo populair is: niets is wat het lijkt in de wondere wereld van de China-ETF.

Optimaal profiteren van de rally in Chinese aandelen is namelijk niet een kwestie van een van de circa veertig China-ETF’s kopen die op Europese beurzen worden verhandeld. Het gros van deze China-ETF’s heeft een beperkt bereik vanwege de keuze voor een bepaalde beurs, soort aandeel of valuta. Doordat deze fondsen een bepaalde index volgen, wordt slechts in een beperkt deel van de beschikbare Chinese aandelen belegt. Als je bijvoorbeeld de index van Hong Kong volgt, mis je allerlei belangrijke bedrijven die in Shanghai genoteerd zijn, en andersom.

De kans dat beleggers in het aanbod verdwalen is groot. Zo zijn er H-shares, A-shares, N-shares, L-shares, B-shares, S-Shares, Red Chips of P Chips. Kiest de ETF voor de beurs van Hong Kong, Singapore, New York, Shenzhen, Shanghai of Taiwan? Doet men het in Amerikaanse dollars, Hong Kong dollars, euro, of lokale valuta?

In Effect 11, die vrijdag 17 november bij de leden van de VEB in de bus viel, leest u het hele artikel van Jorge Groen over de wondere wereld van de China-ETF.

 

Effect, het magazine van de VEB, staat iedere maand bol van beleggingsnieuws en analyses. Heeft u nog geen abonnement op Effect? Word lid van de VEB, u ontvangt Effect dan iedere maand gratis.

 


Gerelateerde artikelen

‘Facebook is aantrekkelijk gewaardeerd’
Effect 7/8: Adyen, Facebook, Value8, BMW, BASF, Air France-KLM en nog veel meer
Effect 7/8: Adyen, Facebook, Value8, BMW, BASF, Air France-KLM en nog veel meer
05-07-2018

Effect 7/8, het extra dikke zomernummer dat deze week bij de leden van de V…

Lees verder

effect adyen actie update
Chinese smartphonemaker Xiaomi voor astronomische prijs naar de beurs
Amerikaanse small caps doen het goed in 2018, net als de economie

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}