VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

04 december 2017

Misstanden rond reverse listings worden eindelijk aangepakt

Misstanden rond reverse listings worden eindelijk aangepakt
  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

De roep van beleggers om strengere regelgeving rond ‘reverse listings’ wordt verhoord. Per 1 januari 2018 moet ieder bedrijf dat via een lege huls naar de Amsterdamse aandelenbeurs komt aan strengere regels voldoen.

Zoals de VEB al vaak vroeg, onlangs nog in het artikel over de plannen van Value8 met Nedsense, moeten ondernemingen vanaf volgend jaar net als bij een reguliere beursgang een uitgebreid en gedetailleerd informatiedocument publiceren.

Dat document is vergelijkbaar met het prospectus dat bij een normale beursgang vereist is, hoewel het officieel die naam niet draagt. Het informatiedocument moet voor de geplande notering naar buiten komen en moet wijd worden verspreid. Hier leest u wat de eisen zijn die aan het informatiedocument worden gesteld.

Beleggers blijven namelijk te vaak berooid achter nadat een reverse listing eindigt in een deceptie. Of krijgen te maken met extreme koersbewegingen, zoals het geval was bij Phelix waarbij beleggingsfonds MountainShield betrokken was. Dat aandeel schoot in het afgelopen jaar omhoog van minder dan 1 euro naar 3,20 euro, om vervolgens weer tot 1,01 euro te zakken. Momenteel staat Phelix iets boven de 2 euro.

Phelix begon ooit als Newconomy, werd later Vivenda Media Groep en Inverko, en is nu voornemens Alumexx over te nemen, een bedrijf dat zich bezighoudt met ladders en steigers.

Voor VNC geldt hetzelfde, daar zakte de koers recent door de hele euro, waardoor het aandeel dat eind vorig jaar nog rond de 3 euro kostte, zich (wederom) bij de pennystocks schaarde. 

Euronext benadrukt vandaag in het Financieele Dagblad dat het niet negatief staat tegenover ‘reverse listings’, maar wel tegen verkeerd gebruik ervan. Er werd al langer over nagedacht om de controle op ‘reverse listings’ te verscherpen.

Door de nieuwe maatregelen al per 1 januari in te voeren, laat de Amsterdamse beurs zien dat zij naar de belegger luistert.

De VEB zwengelde de discussie al meermalen aan en riep al vaak op tot een prospectusplicht bij ‘reverse listings’. De VEB was er vooral mee begaan omdat de beleggersvereniging constateerde dat het juist de particuliere belegger is die steevast de grootste koersschade oploopt. Beleggers van het eerste uur, vaak degenen die de constructie opzetten en de partijen daar direct omheen, springen er meestal nog goed uit.

De huidige ‘reverse listing’- route naar de beurs is schadelijk voor de reputatie van de beurs en voor de reputatie van beleggen in Nederlandse aandelen in het algemeen. Het is goed dat deze achterdeur naar de beurs nu wordt gesloten, of tenminste beter bewaakt.


Gerelateerde artikelen

Grote vier in de Amerikaanse biotechnologie zijn niet duur
Grote vier in de Amerikaanse biotechnologie zijn niet duur
09-05-2018

Aandelen in de farmacie en biotechnologie gingen rond het jaar 2000 voor de…

Lees verder

beurs farmacie biotechnologie
Effect 5: Ondernemingen hebben wat uit te leggen
Effect 4: De moeizame start van de nieuwkomers op het Damrak
Effect 4: De moeizame start van de nieuwkomers op het Damrak
06-04-2018

Effect 4, die deze week bij de leden van de VEB in de bus valt, staat weer …

Lees verder

VEB damrak effect
VEB stelt Deloitte aansprakelijk voor schade van Steinhoff beleggers
VEB stelt Deloitte aansprakelijk voor schade van Steinhoff beleggers
06-04-2018

De VEB heeft Deloitte Accountants B.V. en Deloitte & Touche Zuid-Afrika aa…

Lees verder

VEB accountant deloitte Steinhoff

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}