VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

04 december 2017

Misstanden rond reverse listings worden eindelijk aangepakt

Misstanden rond reverse listings worden eindelijk aangepakt
  • Pagina printen
  • 0 Reageer op dit artikel
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

De roep van beleggers om strengere regelgeving rond ‘reverse listings’ wordt verhoord. Per 1 januari 2018 moet ieder bedrijf dat via een lege huls naar de Amsterdamse aandelenbeurs komt aan strengere regels voldoen.

Zoals de VEB al vaak vroeg, onlangs nog in het artikel over de plannen van Value8 met Nedsense, moeten ondernemingen vanaf volgend jaar net als bij een reguliere beursgang een uitgebreid en gedetailleerd informatiedocument publiceren.

Dat document is vergelijkbaar met het prospectus dat bij een normale beursgang vereist is, hoewel het officieel die naam niet draagt. Het informatiedocument moet voor de geplande notering naar buiten komen en moet wijd worden verspreid. Hier leest u wat de eisen zijn die aan het informatiedocument worden gesteld.

Beleggers blijven namelijk te vaak berooid achter nadat een reverse listing eindigt in een deceptie. Of krijgen te maken met extreme koersbewegingen, zoals het geval was bij Phelix waarbij beleggingsfonds MountainShield betrokken was. Dat aandeel schoot in het afgelopen jaar omhoog van minder dan 1 euro naar 3,20 euro, om vervolgens weer tot 1,01 euro te zakken. Momenteel staat Phelix iets boven de 2 euro.

Phelix begon ooit als Newconomy, werd later Vivenda Media Groep en Inverko, en is nu voornemens Alumexx over te nemen, een bedrijf dat zich bezighoudt met ladders en steigers.

Voor VNC geldt hetzelfde, daar zakte de koers recent door de hele euro, waardoor het aandeel dat eind vorig jaar nog rond de 3 euro kostte, zich (wederom) bij de pennystocks schaarde. 

Euronext benadrukt vandaag in het Financieele Dagblad dat het niet negatief staat tegenover ‘reverse listings’, maar wel tegen verkeerd gebruik ervan. Er werd al langer over nagedacht om de controle op ‘reverse listings’ te verscherpen.

Door de nieuwe maatregelen al per 1 januari in te voeren, laat de Amsterdamse beurs zien dat zij naar de belegger luistert.

De VEB zwengelde de discussie al meermalen aan en riep al vaak op tot een prospectusplicht bij ‘reverse listings’. De VEB was er vooral mee begaan omdat de beleggersvereniging constateerde dat het juist de particuliere belegger is die steevast de grootste koersschade oploopt. Beleggers van het eerste uur, vaak degenen die de constructie opzetten en de partijen daar direct omheen, springen er meestal nog goed uit.

De huidige ‘reverse listing’- route naar de beurs is schadelijk voor de reputatie van de beurs en voor de reputatie van beleggen in Nederlandse aandelen in het algemeen. Het is goed dat deze achterdeur naar de beurs nu wordt gesloten, of tenminste beter bewaakt.


Gerelateerde artikelen

Het belang van lage kosten
Effect 2: Traditionele oliereuzen zetten babystapjes richting duurzaamheid
Effect 2: Traditionele oliereuzen zetten babystapjes richting duurzaamheid
08-02-2018

Effect 2, die op vrijdag 9 februari bij de leden van de VEB in de bus valt,…

Lees verder

VEB effect oliesector
Flow Traders sorteert voor op de verbinding tussen China en Hongkong
Flow Traders sorteert voor op de verbinding tussen China en Hongkong
12-01-2018

Flitshandelaar Flow Traders heeft een vergunning gekregen om in Hongkong te…

Lees verder

beurs china markt
Lage spaarrente verzacht belastingdruk op vermogen in 2018
Lage spaarrente verzacht belastingdruk op vermogen in 2018
03-01-2018

Beleggers hoeven over 2018 minder van hun beleggingsopbrengsten af te drage…

Lees verder

beleggers sparen belasting

{{scope.count}}Reacties

Geef als eerste een reactie op dit artikel |
{{comment.userName}}
{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy HH:mm'}}

{{comment.body}}