VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

De Vereniging van Effectenbezitters en European Investors’ Association (EIA) hebben vrijdag Steinhoff en 15 bestuurders en commissarissen aansprakelijk gesteld voor de door de aandeelhouders geleden schade.

Woongigant Steinhoff verloor deze week bijna 80 procent van haar beurswaarde. Aandeelhouders leden hierdoor 12 miljard euro schade. Dat gebeurde in reactie op het aangekondigde vertrek van topman Markus Jooste en het bericht dat er onregelmatigheden zijn gevonden in de cijfers.

De onregelmatigheden hadden betrekking op boekhoudkundige waarderingen bij niet-Zuid-Afrikaanse activa. Deze activa werden in de jaarrekening over 2016 nog gewaardeerd op EUR 6 miljard.

De VEB en EIA zetten grote vraagtekens bij de informatievoorziening van Steinhoff aan beleggers.

 

Woongigant

Steinhoff is na Ikea het grootste woonretailbedrijf van Europa. De van oorsprong Zuid-Afrikaanse onderneming bezit tientallen ketens, vooral op het gebied van meubels, bedden en matrassen. Het hoofdkantoor van Steinhoff is gelegen in Nederland. Steinhoff is onder andere genoteerd aan de beurs van Frankfurt.

 

Bijzondere waarschuwing

Dat het bij Steinhoff menens was bleek uit de ongebruikelijke mededelingen aan het eind van de persberichten:

“Shareholders and other investors in the company are advised to exercise caution when dealing in the securities of the group.”

 

Eerdere geruchten lange tijd ontkend

In augustus 2017 verschenen de eerste geruchten over onregelmatigheden. Op 24 augustus 2017 wees Steinhoff deze geruchten over een mogelijke fraude resoluut van de hand:

“The company rejects the allegations of dishonesty contained in the statements. In particular substantial facts and allegation are wrong or misleading”

Steinhoff liet op 4 december nog weten dat de jaarrekening op 6 december 2017 gepubliceerd zou worden. Daarbij liet de onderneming weten dat de (forensische) onderzoeken geen aanvullende informatie hadden opgeleverd.

 

 Wilt u reageren op bovenstaand artikel? Stuur dan een e-mail naar info@veb.net


Gerelateerde artikelen