VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

De spannendste technologische doorbraken vinden komende jaren plaats in de auto en het verkeer. De veranderingen komen van twee kanten: de één is de opmars van elektrisch rijden, de ander is de veelbelovende toekomst van autonoom rijden, geholpen door sensoren en data. Met het aandeel BMW kunnen beleggers mogelijk inspelen op deze ontwikkelingen.

De Duitse automaker BMW heeft momenteel een slogan met als onderliggende boodschap dat het bedrijf klaar is voor een volgende honderd jaar van overwicht in de autowereld. Maar zichzelf teveel op de borst kloppen wil topman Harald Kruger van de automaker niet. ‘In geval van twijfel is het beter om onderschat te worden dan overschat’, schreef hij in zijn gastcolumn in Wirtschaftswoche. 

Kruger vroeg zich in die column ook af: ‘Wat is de 600 jaar 0ude Duitse ingenieurskunst nog waard in het digitale tijdperk?’ Globaal beschouwd is de typisch Duitse auto die beroemd is geworden om zijn kracht, snelheid en luxe niet het voertuig van de toekomst. Toch is BMW misschien de beste keuze voor beleggers die durven in te zetten op de toekomst van de automobielindustrie. Het is in ieder geval veel goedkoper dan het Amerikaanse Tesla, de lieveling van veel beleggers die nog nooit winst gemaakt heeft.

De beurskoers van BMW piekte in 2015 op 120 euro. Maar de laatste twee jaar schommelt de koers daar ruim onder. Bij de huidige 86 euro kost het aandeel slechts 8 keer de verwachte winst. Het dividendrendement is nu 4 procent en wordt ruimschoots gedekt door de kasstroom.

General Motors en Ford waren ook lange tijd weinig populair onder beleggers. Maar de laatste maanden lopen de koersen van de Amerikanen wel op. Analisten worden positiever over de traditionele autobouwers, ook over BMW. Analisten van Jefferies plakten deze maand nog een koersdoel van 100 euro op het aandeel. Deutsche Bank verwacht dat de koers zelfs zal stijgen naar 120 euro.

Correspondent Gerben van der Marel bezocht voor Effect het bekendste bedrijf van München, toen BMW daar het officiële startschot gaf voor de bouw van een nieuwe faciliteit voor de ontwikkeling van batterijtechnologie.

Het volledige artikel (’BMW is slim, maar niet zo sexy’) staat in Effect 12, die vorige week bij de leden van de VEB in de bus viel.

Effect, het magazine van de VEB, staat iedere maand bol van beleggingsnieuws en analyses. Heeft u nog geen abonnement op Effect? Word lid van de VEB, u ontvangt Effect dan iedere maand gratis.