VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Na duurzame energie doet Trump opnieuw een sector pijn die sterk profiteerde van het beleid van zijn voorganger Obama. Hij voert namelijk de oorlog tegen softdrugs op. De sterk gestegen aandelen van cannabisproducenten krijgen klappen op de beurs.

De regering-Trump draaide deze week het softdrugs-gedoogbeleid van Barack Obama terug. Amerikaanse marihuana-ondernemingen en gebruikers kunnen daardoor weer in het vizier van justitie komen.

Het gaat om federale wetgeving, die soms recht tegenover de lokale regels staat. De meeste Amerikaanse staten (29 van de 50) hebben cannabis inmiddels gelegaliseerd. In 21 staten is dat alleen voor medisch gebruik, in acht staten ook voor recreatief gebruik. Sinds begin dit jaar kwam daar het grote Californië bij, waarmee in potentie een miljardenmarkt zich opende.

Experts en veel politici zetten grote vraagtekens bij het besluit. Trump zegt met de maatregelen criminaliteit te willen terugdringen, maar die houdt in Amerika vooral verband met cocaïne, heroïne en pijnstillers. En legale marihuana kan juist een goed alternatief zijn, vooral voor pijnstillers.

In Colorado, een van de eerste staten waar marihuana werd toegestaan, daalde het aantal overdosisdoden door opiaten en pijnstillers in de eerste twee jaar na de legalisering van marihuana met 6 procent, terwijl dat aantal in andere staten sterk steeg, bleek uit onderzoek van de American Journal of Public Health.

Het is overigens nog onduidelijk welke gevolgen de recente wijzigingen in de praktijk gaan hebben. Amerika is een federatie, waarin staten hun eigen beleid kunnen maken. Op veel terreinen hebben de staten het laatste woord, daar is de regering-Trump het ook mee eens.

Het moge duidelijk zijn dat beleggen in aandelen van bedrijven die zich bezighouden met softdrugs bijzonder riskant is. De aandelen zijn stuk voor stuk zeer duur in termen van koers-winstverhouding. Het is net als in 1999 met de internethype nog maar de vraag welke bedrijven gaan overleven en of zij over bijvoorbeeld een jaar of 10 de huidige hoge waardering waargemaakt hebben. Maar kansen zijn er wel, bijvoorbeeld omdat vanaf juli Cannabis in heel Canada zal worden toegelaten voor recreatief gebruik.

Beleggen in een tracker die deze volatiele sector volgt is wellicht nog de beste manier om er blootstelling aan te hebben, maar dan is het de vraag of uw bank of broker deze momenteel nog wel aanbied.

Beleggen in individuele aandelen kan ook. In de Select Agro Industry Index, een index met de toepasselijke Bloomberg-code POT die is samengesteld uit aandelen van de 30 belangrijkste bedrijven die geld (willen) verdienen in deze opkomende sector krijgen de Canadese bedrijven Aurora Cannabis (fondscode ACB.TO), Cronos Group (MJN.V) en Canopy Growth (WEED.TO) de grootste gewichten. Deze aandelen worden overigens ook vrij actief verhandeld op de beurs van Frankfurt.

Een wat kleiner gewicht in de ‘POT’-index krijgt ons eigen Philips Lighting, omdat voor de kweek van de planten een goede lichtinstallatie onontbeerlijk is. Op 12 keer de winst en met een verwacht dividendrendement van 4 procent is dat aandeel op dit moment misschien nog wel de beste keus voor wie mee wil doen in deze sector.