VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Het herstel dat de grondstoffensector in 2016 liet zien zette in 2017 niet door. Beleggers hadden beter in aandelen kunnen zitten, speculanten achteraf beter in bitcoin. Hoe zal het in 2018 zijn? De aantrekkende wereldeconomie maakt optimistisch, vooral over de olieprijs.

Er zitten grote verschillen tussen de verschillende indices die grondstoffenmarkten volgen, en dat blijkt zeer bepalend voor het rendement. Zo doet een index als de S&P GSCI, waarin energie sterk overwogen is, het beter dan de meer gediversifieerde Bloomberg Commodity index.

Maar als beleggingscategorie presteerden de grondstoffen in 2017 opnieuw beduidend slechter dan de aandelenmarkten. De verwachtingen voor 2018 zijn hooggespannen. De grondstoffenindustrie is erg cyclisch en met de wereldeconomie gaat het steeds beter. Althans volgens instellingen als de Wereldbank en het IMF die recent hun groeiprognoses verhoogden. Ook Goldman Sachs voorspelt een goed jaar voor grondstoffen. De instelling wijst erop dat deze activaklasse goed presteert als centrale banken de rente verhogen. Dit is een signaal dat de vraag het aanbod overstijgt en de markten dreigen te oververhitten. JP Morgan is iets voorzichtiger en ziet geen heil in een kopen en houden strategie voor een langere periode. Inspelen op bewegingen op de korte termijn biedt volgens de bank de beste kans op positieve rendementen in 2018.

Na de bodem van begin 2016 bewoog de prijs van een vat ruwe olie ruim anderhalf jaar in een vrij smalle bandbreedte. Aan die relatieve stabiliteit kwam begin november een einde. Toen klom zowel Brent als West Texas Intermediate (WTI) naar het hoogste niveau sinds de zomer van 2015. De vrijwillige productiebeperking van de OPEC en enkele andere grote aanbieders waaronder Rusland ligt aan de basis van de doorbraak. De output werd al sinds begin 2017 aan banden gelegd, maar eind vorig jaar beslisten de betrokken partijen om de beperking tot eind 2018 te verlengen. Bedoeling van de maatregel is om vraag en aanbod sneller naar elkaar te laten toegroeien. Dit viel in eerste instantie tegen omdat het positieve effect van de lagere productie door een aantal elementen teniet werd gedaan. De belangrijkste kwam van de Verenigde Staten: door de groei van de schalie-industrie is de Amerikaanse olieproductie gestegen naar een recordniveau.

Maar de toename van de vraag is positief. De verwachting is dat de globale oliemarkt op weg is naar een nieuw evenwicht tussen vraag en aanbod. Dit kan op termijn doorschieten naar een tekort want oliemaatschappijen hebben sinds de zware prijscorrectie van 2014 hun investeringen drastisch verlaagd. De stijgende vraag zou de olieprijs in 2018 volgens veel analisten naar een hoger evenwichtsniveau moeten brengen.

Het volledige artikel van Koen Lauwers over de grondstoffenmarkten in 2018, met ook een blik op de belangrijkste edelmetalen, staat in Effect 1, die op vrijdag 19 januari bij de leden van de VEB in de bus valt.

Effect, het magazine van de VEB, staat iedere maand bol van beleggingsnieuws en analyses. Heeft u nog geen abonnement op Effect? Word lid van de VEB, u ontvangt Effect dan iedere maand gratis.