VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Met het stijgen van de olieprijs zouden de kansen voor de dienstverleners aan de olie- en gassector langzaam moeten keren. Bodemonderzoeker Fugro meldde de laatste tijd enkele opdrachten, maar blijft heel voorzichtig.

De olieprijs is al sinds de zomer bezig aan een opmars. Een vat Amerikaanse olie is sindsdien bijna 50 procent duurder geworden en bereikte ruim boven de 60 dollar een prijsniveau dat sinds medio 2015 niet meer was gehaald.

De rally heeft de hoop gevoed dat de investeringen weer zullen worden opgevoerd en de dienstverleners aan de sector weer meer werk gaan krijgen. “De hoogste stand in twee jaar zou het herstel van de dienstverleners moeten stimuleren”, concludeerde McKinsey onlangs voorzichtig. Kredietbeoordelaar Moody’s is ook voorzichtig optimistisch en verwacht dat de sector verder herstelt, maar kwetsbaar blijft.

Fugro meldde bij de derdekwartaalcijfers eind oktober al dat het meende dat de markt op een keerpunt stond. Daarbij wees het naar een ordergroei van 11 procent voor bodemonderzoek op zee.

Een recenter lichtpunt waren twee opdrachten voor Seabed Geosolutions die Fugro in december bekendmaakte. De joint venture, Fugro heeft 60 procent, gaat opdrachten doen voor BHP en Shell voor de kust van Afrika die in totaal 60 miljoen dollar opleveren.

Het orderboek voor de komende twaalf maanden bij Seabed Geosolutions stond aan het eind van het derde kwartaal op 79 miljoen euro. Deze orders betekenen dus een aanzienlijke impuls voor het orderboek. Voor NIBC was dit reden om de verwachtingen voor de resultaten van Fugro in 2018 te verhogen.

Deze week meldde het bedrijf uit Leidschendam dat het aan de slag gaat met bodemonderzoek voor de kust van Abu Dhabi. Het gaat om nieuwe infrastructuurontwikkelingen in relatie tot een gasveld van de nationale oliemaatschappij ADNOC. De opdracht is in de orde van 10 miljoen euro, aldus hoofd Investor Relations Catrien van Buttingha Wichers.

Gevraagd hoe de markt voor dienstverlening aan olie- en gasbedrijven ervoor staat, zijn er positieve signalen, maar is er nog geen reden voor ongebreideld optimisme. “We denken dat we dichtbij of op de bodem zijn, maar blijven heel voorzichtig. Zelfs al hebben we de draai gemaakt, dan zal de markt voor dienstverlening aan olie- en gasondernemingen, zeker offshore, hoogstwaarschijnlijk langzaam herstel kennen.”

Voor zover er meer wordt geïnvesteerd, is dat nog vooral in projecten op het Amerikaanse vasteland. “Hoe dieper het water, hoe beter het is voor Fugro. Dat is de ‘sweet spot’. Herstel van deze markt gaat toch nog best langzaam.”


{{scope.count}} Reacties

{{comment.userName}}

{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy'}}

{{comment.body}}

Gerelateerde artikelen