VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Bij Ahold Delhaize blijft Nederland het goed doen, terwijl de activiteiten in de Verenigde Staten en België minder goed gaan. Ook online kan er nog wel een schepje bovenop, zeker nu Carrefour een flinke ambitie heeft uitgesproken.

Het supermarktconcern kwam deze week met de omzetcijfers over het vierde kwartaal en heel 2017. De Nederlandse activiteiten zijn al langere tijd de belangrijkste groeimotor. Dat was ook het laatste kwartaal zo.

In Nederland werd 6 procent omzetgroei geboekt. Bij de Amerikaanse activiteiten van Ahold was dat slechts 1,5 procent en die van Delhaize zelfs maar 0,6 procent. In België was er het laatste kwartaal ook geen groei, waarmee wel een eind lijkt te zijn gekomen aan de omzetkrimp.

De omzetcijfers werden op de beurs slecht ontvangen. Er ging tot circa 4 procent van de koers af.

Ahold Delhaize heeft hoe dan ook nog wel wat werk aan de winkel in de VS en België. Daarnaast is de vraag hoe het er online voor staat? Dat is interessant in het licht van de aankondiging door Carrefour dinsdag dat deze Franse concurrent 2,8 miljard euro in de online supermarkt gaat investeren.

Ahold Delhaize boekte in 2017 bijna 2,4 miljard euro online omzet. Iets minder dan de helft daarvan bestaat uit boodschappen, getuige een presentatie van vorig voorjaar. De rest bestaat uit andere producten, grotendeels verkocht via webwinkel Bol.com. Het concern verwacht komende jaren een sterke groei, tot 5 miljard euro in 2020, en dat het aandeel kruidenierswaren min of meer gelijk zal blijven. 

Dit doel gaat uit van circa 20 tot 25 procent omzetgroei per jaar. Ahold Delhaize heeft dit het afgelopen jaar gehaald. In het vierde kwartaal was sprake van 23,2 procent omzetgroei op jaarbasis tegen constante wisselkoersen. Voor heel 2017 was dat groeicijfer 21,8 procent.

Dat zijn goede resultaten, maar het doel van Ahold Delhaize is wel aanzienlijk minder ambitieus dan de doelstelling van Carrefour. Het Franse concern wil tot en met 2022 namelijk een verzesvoudiging van de omzet uit online boodschappen realiseren. Dat komt neer op 43 procent groei per jaar.

Met ergens rond de 1 miljard euro omzet uit online boodschappen is Ahold Delhaize nu nog duidelijk groter dan Carrefour. Het is op dit vlak eigenlijk niet eens zo heel veel kleiner dan het zo gevreesde Amazon. Niet voor niets zegt het concern ook dat het de ‘leidende online kruideniers in de Benelux en de VS’ aan boord heeft.

Om die positie te houden, zal het echter wel mee moeten met de concurrentie. Het lijkt erop dat dit betekent dat het ambitieniveau nog een stapje omhoog moet.
Gerelateerde artikelen