VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

De krimp van de verkoop van conventionele lampen gaat bij Philips Lighting in hoog tempo. Het aandeel in de winst is vorig jaar gehalveerd. Vooralsnog groeien de andere onderdelen hard genoeg om dit te compenseren, maar in de laatste maanden lijkt het tempo bij de Led-lampen in te zakken.

Philips Lighting meldde deze week een jaaromzet van bijna 7 miljard euro, iets minder dan een jaar eerder (7,1 miljard). Deze cijfers verhullen echter dat de samenstelling van de activiteiten van het bedrijf in hoog tempo verandert.

De markt voor conventionele lampen, niet-Led lampen, wordt namelijk snel kleiner. De omzet uit deze tak kromp vorig jaar met ruim 18 procent naar 1,8 miljard euro. Deze sterke daling wordt gecompenseerd door de andere activiteiten. De divisie Led zag de omzet op jaarbasis met ruim 13 procent toenemen tot 1,7 miljard euro. In het vierde kwartaal was de omzet uit Leds bijna even groot als die uit de traditionele lampen.

Het resultaat is dat het aandeel dat de traditionele lampen bijdragen aan de winst ook snel kleiner wordt. Waren de lampen in 2016 nog goed voor 64 procent van het operationeel resultaat, over heel 2017 was dat 46 procent en in het vierde kwartaal zelfs nog maar 32 procent.

Dat de winst op peil blijft en zelfs groeit, laat zien dat de ‘last man standing’-strategie voorlopig werkt, de keuze van Philips Lighting om tot het laatste moment in deze verdwijnende markt aanwezig te blijven. Een aandachtspunt is echter wel dat de omzetgroei uit de Led-divisie in het vierde kwartaal vertraagde. De eerste drie kwartalen van het jaar zat de omzetgroei ruim in de dubbele cijfers, het laatste kwartaal zakte dat naar 5,1 procent.

Philips Lighting noemt onder meer minder vraag naar Led-elektronica in de VS als oorzaak. Ook is er in sommige Europese landen sprake van gematigde groei omdat het gebruik van Led-lampen daar al verder is dan in andere Europese landen.

Dit laatste was een punt dat Philips Lighting ook in het jaarverslag over 2016 al maakte. Het is een signaal dat er een grens is aan de snelle groei van de Led-lampen: markten bereiken op een gegeven moment kennelijk een verzadigingspunt.

Als de markt voor conventionele lampen tegelijkertijd in hetzelfde tempo blijft krimpen, komt er een punt waarop de krimp bij de ene lampendivisie groter is dan de groei van de andere. Het zou mooi zijn als op dat moment andere activiteiten het groeistokje kunnen overnemen.

En daar wordt aan gewerkt bij Philips Lighting. Het bedrijf, dat binnenkort een nieuwe naam krijgt, heeft nog twee divisies, Professional en Home. Professional (totaaloplossingen voor verlichting bij bedrijven) is de grootste tak van het bedrijf en de omzetgroei kwam in het laatste kwartaal in de dubbele cijfers uit (11,1 procent).

Home levert lichtoplossingen voor in huis. De omzet groeide in 2017 als geheel met 26,5 procent en in het vierde kwartaal zelfs met 37,3 procent. Het lijkt er dus op dat dit de divisies zijn waar de toekomst van Philips Lighting ligt. Niet zozeer de lampen zelf, maar ook de apparaten en de dienstverlening eromheen: de totaaloplossingen.


{{scope.count}} Reacties

{{comment.userName}}

{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy'}}

{{comment.body}}

Gerelateerde artikelen