VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

De recente onrust op de beurs heeft het aandeel Flow Traders goed gedaan. In een paar dagen tijd is de koers ruim een derde gestegen. De marketmaker zelf publiceerde deze week cijfers en bevestigde dat 2018 een stuk beter begonnen is dan 2017.

Marketmakers onderhouden de handel in effecten of derivaten en kunnen doorgaans goed verdienen bij sterk bewegende markten en hoge handelsvolumes. Het afgelopen jaar kenmerkte zich echter vooral door de relatieve rust op de beurs. Hierdoor waren de handelsvolumes veel kleiner dan het jaar daarvoor. De netto handelsinkomsten daalden over heel 2017 met 34 procent. In twee jaar tijd zijn de inkomsten bijna gehalveerd.

Er zijn echter redenen om optimistisch te zijn over het nieuwe jaar. Vier van die redenen op een rij.

Lopend kwartaal kan recordkwartaal worden
De toename in handelsvolumes dankzij de onrust op de beurs afgelopen week, is ook goed voor de handelsinkomsten. Het kwartaal tot nu toe is het beste kwartaal ooit, liet het bedrijf weten. Dat kwartaal waren de handelsinkomsten groter dan de afgelopen twee kwartalen bij elkaar en was de nettowinst zelfs bijna net zo groot als over heel 2017.

De reikwijdte van Flow Traders groeit
Het was afgelopen twee jaar niet te zien in de resultaten, maar het bedrijf groeit wat betreft activiteiten nog steeds flink. Het aantal handelspartners, platformen waarop het is aangesloten en producten waarin het handelt nam afgelopen jaar verder toe. Er is ook net een kantoor geopend in Hongkong. Dit moet een opstap worden naar het Chinese vasteland. Flow Traders verwacht een sterke groei van het gebruik van trackers in China.

Groei dankzij Mifid II
Flow Traders heeft de introductie van Mifid II, de nieuwe richtlijn voor de inrichting van financiële markten, altijd neergezet als een kans. De grotere transparantie die het doel is van deze Europese richtlijn zou leiden tot een groter marktaandeel. In het jaarverslag 2016 kwam de term Mifid II dan ook 67 keer voor.

De voorbereiding op het vlak van rapportage en de inrichting van processen was nog wel een flink traject, al heeft Flow Traders niets gezegd over de financiële impact. De eerste ontwikkelingen als gevolg van het in werking treden van de richtlijn zijn volgens het bedrijf in ieder geval positief. De handel via alternatieve handelsplatformen waarop het bedrijf is aangesloten is in januari sterk gestegen.

Flow Traders voldoet aan kapitaaleisen
Het bedrijf liet afgelopen week ook weten dat het voldoet aan de kapitaaleisen van De Nederlandsche Bank. Het vindt eigenlijk dat regels die zijn gemaakt voor banken niet van toepassing zouden moeten zijn. Voor investeerders is het belangrijkste dat er voorlopig geen impact is op het vermogen van het bedrijf om dividend uit te keren. Flow Traders verwacht dat de regelgeving mogelijk aangepast zal worden.

Het aandeel Flow Traders stond afgelopen jaar onderin de MidKap-index. Tot nu toe is het dit jaar echter het best presterende aandeel van de beurs. Dat is vooral te danken aan de afgelopen week. Het bedrijf en het aandeel gedijen duidelijk goed bij een onrustige beurs.
Gerelateerde artikelen