VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

De kosten van beleggen zijn de afgelopen decennia -gemiddeld- sterk gedaald. Maar de verschillen tussen aanbieders onderling zijn nog altijd groot. Meer dan ooit is het daarom belangrijk goed in de gaten te houden dat u niet teveel betaalt voor beleggingsdienstverlening. De VEB helpt daarbij.

Het kostenniveau heeft een gigantische impact op het verwachte eindkapitaal bij beleggen. Het beperken van de kosten begint al bij het selecteren van de juiste financiële dienstverlener en financiële producten. Over een periode van twintig jaar resulteert 1 procent extra (jaarlijkse) kosten bij een belegging van 100.000 euro in een eindkapitaal dat zo'n 45.000 euro lager is. En verschillen van meer dan 1 procent in jaarlijkse kosten zijn er al snel, zeker als er actief wordt gehandeld en belegd op internationale beurzen.

Lees hier meer over de impact van kosten op het beleggingsresultaat.

Er zijn heel wat soorten kosten waar beleggers rekening mee te houden hebben. Een kleine, zeker niet uitputtende opsomming:
 

  • Beheer- en servicekosten. Vermogensbeheerders en fondsmanagers brengen doorgaans beheerkosten in rekening.
  • Elke keer dat je een aan- of verkoop doet, worden deze kosten in rekening gebracht. Dat geldt voor de meeste effecten. Veel handelen leidt tot hogere kosten
  • Wanneer je belegt in non-eurolanden betaal je een fee/vergoeding voor het omwisselen van euro’s naar de buitenlandse valuta's (of andersom) waarin de effecten noteren.
  • Vergoeding die de bank rekent voor het bewaren van effecten.
  • De (extra) kosten die een vermogensbeheerder of fondsmanager in rekening kan brengen bij het beter presteren dan de doelstelling (vaak een benchmark).
  • Inactivity fee. Bij sommige rekeningen gelden kosten wanneer je niet of onvoldoende handelt. Vanzelfsprekend verdient de aanbieder meer aan veel handelende beleggers.
  • In- en uitstapkosten. Sommige beleggingsfondsen romen een percentage van je inleg af wanneer je deze aanschaft of verkoopt.
  • Wanneer je direct in effecten belegt via de beurs betaal je het verschil tussen de bied- en laatprijs

In samenwerking met Beleggingsmatch.nl biedt de VEB een speciale tool aan waar beleggers aan de hand van het te beleggen vermogen en hun specifieke wensen kunnen uitvinden waar zij het meest voordelig zouden kunnen beleggen. Via de knop hieronder komt u bij deze kostenvergelijker. Doe er uw voordeel mee!

Vergelijken

 


{{scope.count}} Reacties

{{comment.userName}}

{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy'}}

{{comment.body}}

Gerelateerde artikelen