VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Sligro verkoopt zijn supermarktketen Emté aan Jumbo en Coop. De verkoopprijs van 275 miljoen euro is vergelijkbaar met eerdere supermarkttransacties. Het lijkt er echter op dat Sligro daar bovenop nog enkele extra’s heeft binnengehaald.

De verkoop van het onderdeel Food Retail werd maandag aangekondigd. In totaal gaan er 130 winkels, vorig jaar goed voor 828 miljoen euro omzet, van Emté naar Jumbo of Coop. Verder gaan er twee distributiecentra en een vleesfabriek mee in de verkoop.

De verkoopprijs bestaat uit drie onderdelen, waarvan 275 miljoen euro voor de supermarkten het grootste bedrag is. Deze som is vergelijkbaar met die bij eerdere supermarkttransacties. Ahold betaalde Jumbo in 2012 bijvoorbeeld 290 miljoen euro voor 82 winkels die 800 miljoen euro omzet draaiden. Dat kwam toen neer op een verkoopprijs van 0,36 keer de omzet.

Eerder, in 2009, nam Jumbo Super de Boer over voor 552,5 miljoen euro. Daarmee betaalde het circa een derde van de omzet. Dat is evenveel als Sligro nu krijgt.

Ook uitgaande van de operationele winst (ebitda) is de verkoop vergelijkbaar met deze laatste transactie. Jumbo betaalde circa tien keer de operationele winst van 53 miljoen euro. Emté boekte in 2017 een operationele winst van 26 miljoen euro en daarmee komt deze waardering ook uit op circa tien keer dat resultaat.

Bovenop de 275 miljoen euro heeft Sligro echter nog twee bedragen bedongen. Dat is een bedrag van 60 miljoen euro voor het vastgoed en een wat cryptisch omschreven compensatie voor ‘werkkapitaalposten’ van 75 miljoen euro.

In het jaarverslag over 2017 is te vinden dat de aan Food Retail toegerekende gronden en gebouwen gewaardeerd werden op 73 miljoen euro. Hiervoor krijgt Sligro dus 60 miljoen euro, wat een gat van 13 miljoen euro oplevert. Daar staat wel de 75 miljoen euro compensatie tegenover. Een woordvoerder van Sligro legt uit dat dit bedrag uit twee delen bestaat. Ten eerste voor kosten die Sligro maakt in de overgangsperiode als de supermarkten worden omgebouwd. Daarnaast een compensatie voor het verlies van 15 tot 20 miljoen synergievoordelen omdat Sligro vaste kosten die het maakt niet meer kan toerekenen aan Food Retail.

De meeste organisaties die activiteiten verkopen hebben ermee te maken dat vaste kosten daarna over minder omzet moeten worden verdeeld. Ook heeft elke supermarkteigenaar die verkoopt wel te maken met een gefaseerde overgang. Het is dus opvallend dat Sligro hiervoor desondanks apart een vergoeding heeft bedongen.

Hier bovenop is ook nog eens een overeenkomst in de maak die Sligro de voorkeursleverancier maakt voor de La Place-restaurants van Jumbo. Wat de waarde daarvan is is niet bekend, maar het is een mooie extra bonus die niet los gezien kan worden van de verkoop.

Zo tellen de verschillende extra’s aardig op en dan ziet de verkoop van Emté door Sligro er niet slecht uit. Op de beurs denken beleggers daar in ieder geval zo over. Het aandeel ging maandag ruim 9 procent omhoog.
Gerelateerde artikelen