VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Alexander van de Lof zei vorige zomer dat analisten en beleggers na een goede jaarstart te hoge verwachtingen hadden gekregen. Hij lijkt dat dit jaar te willen voorkomen. Terwijl TKH de omzetvoorspelling voor twee belangrijke groeimarkten verhoogde, veranderde het namelijk niets aan het doel voor de middellange termijn.

Het technologiebedrijf uit Haaksbergen publiceerde deze week de jaarcijfers over 2017. De omzet groeide met bijna 11 procent tot 1,48 miljard euro. De nettowinst steeg met ruim 1 procent naar 88,6 miljoen euro. Het bedrijf is nog bezig met de uitrol van nieuwe technologieën waarmee het komende jaren een omzet- en winstsprong moet maken. Daarvoor moesten in 2017 nog aanzienlijke investeringen worden gedaan.

Meer in het oog springend was dan ook de verhoging van enkele doelstellingen voor die groei. TKH verwacht allereerst een iets hoger rendement te kunnen maken. De verhouding tussen het operationeel resultaat (ebita) en de omzet moet op de middellange termijn naar 12 tot 13 procent. Eerder was dat 11 tot 12 procent.

Hoewel maar 1 procentpunt, scheelt dit op een omzet van 1,8 tot 2 miljard euro, de richting die TKH op moet, rond de 20 miljoen euro per jaar. Dat is bijna een kwart van de huidige nettowinst.

Verder verhoogde TKH de omzetverwachting voor twee van de zeven groeimarkten. Voor de markt ‘Fibre Optic Networks’, glasvezelnetwerken, komt dit door een versnelling van de vraag. TKH verwacht te groeien naar 175 tot 200 miljoen euro omzet, tegen eerder 120 tot 150 miljoen euro.

‘Machine Vision’, de markt voor kwaliteitsinspectie in de industrie groeit ook harder dan eerder gedacht. De jaaromzet zal stijgen naar 250 tot 300 miljoen euro, tegen een eerdere verwachting van 150 tot 175 miljoen euro.

Voor ‘Fibre Optic Networks’ geldt dat de onderkant van de oude bandbreedte in 2017 al is bereikt, met een omzet van 127 miljoen euro. Als ‘Machine Vision’ in hetzelfde tempo doorgroeit wordt de onderkant van de oude bandbreedte dit jaar ook gehaald. En als doelen gehaald zijn, moet je nieuwe doelen stellen. Het is bemoedigend dat de nieuwe lat een stuk hoger ligt bij deze twee belangrijke onderdelen, terwijl er niets veranderde aan het doel van een omzetgroei van 300 tot 500 miljoen euro in de komende drie tot vijf jaar.

TKH gaf weinig informatie over de ontwikkelingen op de andere markten, het lijkt er dus op dat het bedrijf ervoor kiest om ook weer niet te veel verwachtingen te scheppen. Zo heeft het nog wat ruimte als er onverwacht toch nog ergens een tegenvaller opduikt.

Beleggers zijn tevreden met de jaarcijfers en zetten het aandeel bijna 5 procent hoger. Wat daarbij ongetwijfeld ook helpt is dat het dividend met 10 cent wordt verhoogd tot 1,20 euro per aandeel. Daarmee heeft TKH een dividendrendement van 2,3 procent. De gemiddelde verwachting van analisten voor de winst per aandeel is 2,88 euro. Op 52,50 euro kost TKH daarmee nu 18 keer de winst.Wilt u reageren op bovenstaand artikel? Stuur dan een e-mail naar info@veb.net


Gerelateerde artikelen