VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Boskalis houdt, ondanks een scherpe winstdaling, het dividend stabiel. Als er niets verandert zal dat volgend jaar ook zo zijn. Het is een mooie belofte. Deze is echter redelijk makkelijk in te lossen omdat veel aandeelhouders kiezen voor dividend in aandelen en Boskalis vooralsnog geen aandeleninkoop aankondigt.

Boskalis zag de omzet in 2017 met 10 procent dalen, nadat deze in 2016 al met 20 procent was gezakt. Onderaan de streep bleef een nettowinst van ruim 150 miljoen euro over. Dat was maar iets meer dan een derde van de winst die in 2015 nog werd gemaakt.

De oorzaak is bekend. De slechte marktomstandigheden in de offshore energiewinning en een paar mindere jaren voor de baggeractiviteiten omdat grote projecten zijn afgelopen.

Ondanks deze winstval houdt Boskalis het dividend op peil. Per aandeel krijgen beleggers 1 euro dividend, net als over 2016. Dit betekent dat Boskalis 87 procent van de nettowinst uitkeert, terwijl het beleid is om 40 tot 50 procent uit te keren.

In een presentatie voor analisten keek bestuursvoorzitter Peter Berdowski vooruit naar volgend jaar. “Dan is de vraag meteen hoe kijk je aan tegen 2019? Ik doe geen toezeggingen, maar uiteraard is het wel logisch dat we ook volgend jaar proberen weer voor stabiliteit te gaan.”

Dat klinkt goed, maar wat hier wel bij gezegd moet worden is dat Boskalis een keuzedividend biedt en dat twee derde van de aandeelhouders kiest voor dividend in aandelen. Dat betekent dat de cash die het bedrijf verlaat aanzienlijk kleiner is dan als het dividend volledig in contanten zou worden uitgekeerd. Vorig jaar compenseerde Boskalis beleggers voor de verwatering waar dit toe leidt, met een aandeleninkoop. Het lijkt er echter op dat het bedrijf dit jaar niet van plan is dat weer te doen.

In het jaarverslag 2016 werd die aandeleninkoop namelijk al aangekondigd. In het jaarverslag over 2017, dat donderdag gelijk met de jaarcijfers naar buiten kwam, staat hier niets over.

Als ook dit jaar twee derde van de aandeelhouders kiest voor dividend in aandelen, scheelt dat 87 miljoen euro die in het bedrijf blijven. Zo houdt Boskalis de dividenduitkering op papier handig op peil, en houdt het wat extra financiële flexibiliteit.

Dividend is natuurlijk altijd een sigaar uit eigen doos, maar beleggers Boskalis moeten zich realiseren dat als zij kiezen voor contant dividend, zij hun belang in de onderneming waarschijnlijk zien verwateren als de andere beleggers massaal voor aandelen kiezen.




Gerelateerde artikelen