VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Basic-Fit groeit met bijna honderd sportscholen per jaar. Omdat de inkomsten nog steeds flink lager zijn dan de investeringen, heeft het hiervoor extern kapitaal nodig. Het goede nieuws is dat de zogenaamde ‘cashburn’ kleiner wordt. Als het groeitempo niet wordt opgeschroefd komt zelfs het punt dat Basic-Fit de investeringen uit de eigen kasstroom kan betalen in zicht.

In 2017 is Basic-Fit flink groter geworden. De omzet nam ruim een kwart toe naar 326 miljoen euro. Het bedrijfsresultaat groeide even hard tot ruim 100 miljoen euro.

De groei is een gevolg van de agressieve expansiestrategie in Frankrijk. Het afgelopen jaar kwamen er daar 88 vestigingen bij waarmee het totaal eind 2017 op 160 stond. De eerste maanden van het lopende kwartaal lijken er nog enkele tientallen bij te zijn gekomen. Daarmee is Frankrijk nu de grootste markt voor Basic-Fit.

Het einddoel ligt nog een stuk hoger, namelijk op zeshonderd sportscholen in Frankrijk. Daarmee zal Basic-Fit dan bijna twee keer zo groot zijn als de huidige nummer 1 in de Franse markt, L’Orange Bleue. De groei gaat echter wel gepaard met grote investeringen. In 2017 werd er 131 miljoen euro geïnvesteerd om er per saldo 102 vestigingen bij te krijgen. Dat komt neer op circa 1,3 miljoen euro per vestiging. Dat was evenveel per vestiging als in 2016.

Omdat de operationele kasstroom (96 miljoen euro in 2017) nog aanzienlijk kleiner is, heeft Basic-Fit extern kapitaal nodig om te groeien. In 2017 werd daarom per saldo 69,2 miljoen euro aan financiering aangetrokken.

Een flinke som, maar het was wel minder dan in 2016 toen er 84 miljoen euro aan externe financiering nodig was. Omgerekend per nieuwe vestiging was er in 2016 nog meer dan 1 miljoen euro aan extern kapitaal nodig. Dat was vorig jaar nog maar 680.000 euro. Dat betekent dat het de goede kant op gaat met de kasstroom.

Voor dit jaar is het plan om honderd nieuwe vestigingen te openen, evenveel als in 2017. De operationele kasstroom zal uiteraard flink hoger uitvallen doordat de recent geopende sportscholen toegroeien naar de opbrengst van een volwassen sportschool.

De operationele kasstroom en de uitstroom door investeringen zullen in 2018 verder naar elkaar toe kruipen. Als Basic-Fit vasthoudt aan het huidige groeiplan komt het punt waarop het de expansie kan betalen uit de lopende inkomsten wellicht zelfs in zicht. Het bedrijf heeft dan geen vers kapitaal meer nodig om te kunnen blijven groeien.

Op dat punt zouden aandeelhouders van het bedrijf zelfs kunnen gaan nadenken over dividend. Of het daar snel van komt is echter de vraag. Basic-Fit is na de expansie in Frankrijk waarschijnlijk niet klaar. Verovering van de Spaanse markt, nu de vierde met 33 vestigingen, zou wel eens de volgende stap kunnen zijn in de groeistrategie.

 
Gerelateerde artikelen