VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Philips en Siemens hebben allebei hun lichtdivisies afgesplitst met een beursgang. Philips Lighting, dat binnenkort wordt omgedoopt in Signify, is bijna twee jaar beursgenoteerd. Het Duitse Osram al bijna vijf jaar. De twee bedrijven mogen dan allebei actief zijn in verlichting, toch zijn er grote verschillen, niet in het minst wat betreft groei en waardecreatie. Philips Lighting is groter, maar Osram groeit harder.

Wat betreft jaaromzet is Philips Lighting duidelijk groter dan Osram, dat wel harder groeit: vorig jaar bedroeg de omzetgroei 8,1 procent, terwijl Philips Lighting de omzet zag teruglopen. Dat is overigens een gevolg van de grote positie in traditionele lampen die Philips Lighting nog steeds heeft, en die markt krimpt snel. Het toekomstige Signify ziet de andere onderdelen wel groeien maar moet daarmee de krimp in traditionele lampen compenseren.

De operationele winstmarge (ebitda-marge) van Osram was in 2017 circa 1,5 keer die van Philips Lighting. Dit verschil wordt vooral veroorzaakt door de divisie Opto Semiconductors, halfgeleiders, dat bij het Duitse bedrijf een winstmachine is, met vorig jaar een winstmarge van ruim 28 procent.

Deze tak levert onder meer leds. Dat doet Philips Lighting ook, maar aan andere sectoren. Osram concurreert hier vooral met Lumileds, de andere voormalige verlichtingstak van Philips, die in 2016 werd verkocht aan een investeringsfonds.

De investeringen bij Osram bedroegen vorig jaar ruim een half miljard euro. Bij Philips Lighting was dat nog geen 100 miljoen euro. De keerzijde hiervan is dat Philips Lighting veel meer geld uitkeert aan aandeelhouders. Vorig jaar ging er 429 miljoen euro naar dividenduitkering en aandeleninkoop. Het gevolg is dat het Nederlandse aandeel een duidelijk hoger dividendrendement heeft. Ook de payout-ratio, het deel van de winst dat wordt uitgekeerd, is hoger.


Tabel: de verschillen tussen Philips Lighting en Osram 

 

Philips Lighting

Osram Licht

Ticker

LIGHT.AS

OSR.DE

Koers

€ 31,80

€ 63,50

Jaaromzet

€ 7,0 miljard

€ 4,1 miljard

Beurswaarde

€ 4,5 miljard

€ 6,6 miljard

Omzetgroei 2017

-2,1%

8,1%

Operationele (ebitda) marge 2017

10,4%

15,0%

Koers-winstverhouding (2018)

12,0

21,4

Dividendrendement

3,9%

1,8%

Dividendpayoutratio

59%

39%

ROE (Rendement op eigen vermogen)

11,9%

8,9%

 
Waar de bedrijven elkaar tegenkomen, presteert Philips Lighting beter. Met name Osrams divisie Lighting Solutions & Systems, waarin zowel traditionele lampen, als leds voor niet-industriële toepassingen zoals straatverlichting zitten, legt het wat winstgevendheid betreft af tegen de totaaloplossingen die Philips Lighting aanbiedt.

Philips-topman Frans van Houten wees het jaren geleden van de hand, maar wellicht dat er op een of andere manier een combinatie te maken is tussen de twee bedrijven. Consolidatie in de lichtsector is namelijk wel iets dat op de agenda staat.

In zekere zin is Osram Licht AG een combinatie van Lumileds en Philips Lighting. Het is een breder bedrijf, al is Philips Lighting in de gewone lampen en leds voor niet-industriële toepassingen veel groter. Osram is op de beurs opvallend veel meer waard dan het grotere Philips Lighting. Dit is een reflectie van de hogere groei en de betere marges, maar het Nederlandse bedrijf boekt een hoger rendement op het eigen vermogen. Met een dividendrendement van bijna 4 procent is Philips Lighting op 12 keer de winst nu wel erg veel goedkoper dan Osram Licht.


{{scope.count}} Reacties

{{comment.userName}}

{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy'}}

{{comment.body}}

Gerelateerde artikelen