VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Fietsen produceren en die vervolgens verkopen aan de dealer. Het is volgens Accell-topman Ton Anbeek een klassiek model dat niet meer voldoet. Het bedrijf heeft daarom voortaan een ‘omnichannelstrategie’ waarmee het veel dichter op de consument wil gaan zitten.

Accell maakte woensdag bekend dat het zijn belang in het Amerikaanse Beeline uitbreidt naar 100 procent. Beeline Bikes levert diensten aan huis. Als de consument op internet een fiets koopt van Accell kan Beeline die bezorgen en rijklaar maken. En als er op een gegeven moment onderhoud of een reparatie nodig is, kan Beeline ook aan de deur komen om dit uit te voeren.

Deze overname moet worden gezien in het licht van de nieuwe strategie die een paar weken geleden werd gepresenteerd, vertelt bestuursvoorzitter Ton Anbeek. “Onze omnichannelstrategie bestaat uit drie pijlers. Ten eerste het creëren van ecommerceplatforms, ten tweede het opzetten van experiencecenters en ten derde mobiele dienstverlening.”

De consument wil zich namelijk online oriënteren en vervolgens een testrit kunnen maken. En als hij uiteindelijk een fiets heeft gekocht wil hij ook dat onderhoud en reparaties goed geregeld zijn, aldus Anbeek.

“De strategie is gericht op een optimale consumentenervaring. We gaan verder dan een fiets verkopen aan de dealer, dat is het hele klassieke model. Het is voor ons belangrijk dat consumenten zo’n goede ervaring hebben dat ze ook weer bij ons terugkomen.”

Dit betekent dat Accell als fietsenproducent dichter op de consument komt te zitten. In feite schuift het bedrijf in de keten op richting de consument. Dit soort ‘ketenintegratie’ wordt wel gezien als de ‘heilige graal’ van de digitale revolutie.

Een sprekend voorbeeld is elektrische autobouwer Tesla. Van de verkoop tot en met het onderhoud, Tesla doet het allemaal zelf. De keerzijde is wel dat het bedrijf zelf grote investeringen moet doen bijvoorbeeld in een groot eigen netwerk van servicecenters en verkooppunten.

Op dit laatste punt doet Accell het fundamenteel anders. Beeline werkt namelijk met een franchisemodel en de investeringen in bijvoorbeeld busjes en personeel zijn voor rekening van de franchisenemers. “Onderdeel van de strategie is dat we het met dealers en voor dealers doen. Zij zijn een hele belangrijke partner om ervoor te zorgen dat de consument goed bediend wordt”, zegt Anbeek.

Met deze aanpak drukt de onlangs aangetreden topman meteen zijn stempel op de organisatie. Beleggers lijken er enig vertrouwen in te hebben. Op een verder roodgekleurde beurs was het aandeel Accell woensdag een van de weinige aandelen die koerswinst boekte.

 




Gerelateerde artikelen