VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

De VEB kreeg veel vragen en kritische opmerkingen rond de nieuwe tariefstructuren voor beleggers die BinckBank gaat invoeren. Op de bekende fora en Twitter regende het berichten van beleggers die zeggen hun heil elders te gaan zoeken.

Binck zelf gaf in het bericht dat klanten ontvingen aan dat de bank ‘continu werkt aan het verbeteren van de dienstverlening’. Binck introduceerde drie nieuwe pakketten voor Zelf Beleggen, die per 1 mei 2018 zullen ingaan.

De nieuwe pakketten heten Binck Green, Blue en Black. Zij verschillen in de platformen die beschikbaar zijn, de extra services (zoals actuele koersen en tools) en de tarieven. Klanten die in de huidige tariefstructuur Binck Basic zitten, worden automatisch omgezet naar Binck Green. Klanten met het huidige Binck Active gaan naar Binck Blue. Voor de zeer actieve handelaar wordt Binck Black de aantrekkelijkste propositie. Binck Black lijkt het antwoord te moeten worden op discountbrokers als DeGiro en Lynx.

Met de nieuwe prijzenpakketten van Binck is de actieve belegger per saldo minder kwijt dan voorheen bij Binck, de minder actieve en de echte ‘buy-and-hold’ belegger zal meer gaan betalen. Dit roept de vraag op of Binck deze beleggers misschien wel liever kwijt is. In theorie kunnen zij met een kleine inactieve portefeuille gebruik maken van alle diensten en beleggingstools die Binck biedt, terwijl ze de meeste orders op een andere, voordeliger platform uitvoeren.

BinckBank laat bij monde van een woordvoerder weten dat Binck zeker geen beleggers kwijt wil, maar dat veiligheid de belangrijkste reden is voor de nieuwe tariefstructuur. Het aanhouden en beveiligen van een beleggingsrekening brengt kosten met zich mee, en de meeste klanten begrijpen dat, aldus Binck.

Op beleggingsfora zoals die van IEX en op Twitter was de meest gehoorde reactie dat de nieuwe tariefstructuur de meeste klanten gewoon geld gaat kosten, met name de inactieve klanten. De introductie van de service fee van 3 euro per maand (bij Binck Green, het is 7,50 euro bij Blue en 25 euro bij Black) betekent een forse verhoging van de vaste kosten. Daarnaast komt er een variabele service fee van 0,01 procent per maand (bij Green, voor Blue en Black is het 0,015 procent per maand). Beleggers kunnen het vaste deel van deze fee wel kwijtgescholden krijgen door zeer veel te handelen of door een ‘CombiDeal’. Wie een Binck Spaar- of Laten Beleggen-rekening opent betaalt het vaste deel niet.

Bart Spronk van de website Beleggingsmatch.nl geeft desgevraagd aan dat Binck voor veel klanten duurder wordt door introductie van de servicefee. Alleen de (zeer actieve) belegger gaat erop vooruit in vergelijking met de oude pakketten, aldus Spronk.

De visie van Beleggingsmatch is uitgewerkt op basis van een aantal voorbeeldbeleggers, dat is hier te lezen.

Het is duidelijk dat het speelveld in deze zeer concurrerende markt weer eens overhoop gegooid wordt. De VEB raadt beleggers aan (opnieuw) te bezien welke aanbieder in hun geval nu de meest aantrekkelijke propositie heeft. Dat kan onder meer hier.

Bedenk daarbij wel dat er meer is dan kosten alleen. Toegang tot een aantrekkelijk en gebruiksvriendelijk handelsplatform met analysemogelijkheden kan een pré zijn. Ook een goede klantenservice en informatie over beleggen in het algemeen kan een meerwaarde hebben.

Beleggers die naar een andere broker willen overstappen lopen wel tegen het feit aan dat aan het overboeken van fondsen bij Binck (net als bij veel andere brokers) vrij duur is. Er hangt een prijskaartje aan van maar liefst 25 euro per fondsregel. Dat kan veel duurder zijn dan de portefeuille verkopen en (tegelijk) weer aankopen bij de concurrent, hoewel de belegger daarbij natuurlijk wel het risico loopt op ongunstige koersverschillen, zeker bij minder liquide effecten.

Men hoeft echter niet weg, merkte de VEB aan de hand van een antwoord dat een lid van de VEB ontving. Het is mogelijk de huidige tarieven van de Binck Basic tariefstructuur te behouden. Het betreffende lid kreeg de volgende reactie:


Geachte heer (naam bij redactie bekend),

Hartelijk dank voor uw e-mail. De Inactive tariefstructuur hanteert de huidige tarieven van de Binck Basic tariefstructuur. Hierbij betaalt u géén service tenzij u beleggingsfondsen en/of ETF's in portefeuille heeft. Over de laatstgenoemde effecten wordt een service fee van 0,15% op jaarbasis berekend. Met Inactive dient u wel rekening te houden met een uitgekleed platform. Zo zult u bijvoorbeeld geen gebruik kunnen maken van onderstaande services: 

- Streaming koersen zullen 15 minuten vertraagd worden weergegeven op de website;

- Geen toegang meer tot de favorietenlijst en schaduwportefeuille;

- Geen toegang meer tot de marktverkenner en fondsvergelijker;

- Geen toegang meer tot de nieuwsfeed en analistenconcensus;

- Geen toegang meer tot de mobiele applicatie, per 01-06-2018;

- Geen toegang meer tot technische analyse tools.

Het inzien van uw portefeuille en het plaatsen van aan- en verkooporders blijft uiteraard wel mogelijk. Tevens blijft onze vakkundige klantenservice toegankelijk voor al uw mogelijke vragen. U kunt maandelijks overstappen naar de tariefstructuur Binck Green.

Ter volledigheid vindt u onderstaand de exacte tarieven van Binck Inactive

6,50 EUR + 0,1% (min 10 EUR - max 150 EUR) voor aandelen, obligaties & turbo's

2,90 EUR Opties (per contract)

5 EUR + 0,1% (max 150 EUR) ETF's

4 EUR Futures (per contract)

0,15% per jaar Service Fee voor ETF's en beleggingsfondsen

Ik vertrouw erop u met deze informatie van dienst te zijn.

V
riendelijke groet,

Klantenservice & Orderdesk BinckBank

Wie niet aan de nieuwe tariefstructuur van Binck wil maar er toch wil blijven beleggen kan dus zijn rekening op ‘Inactive’ zetten. Dan vallen wel alle voordelen van het platform weg. Een overstap naar een voordeliger discountbroker ligt dan toch meer voor de hand. Maar voor wie de portefeuille niet voor 25 euro per regel wil laten overboeken maar via een meer natuurlijk verloop wil overbrengen naar een andere aanbieder is dit wellicht een interessante mogelijkheid. De Inactive-rekening is volgens Binck een tijdelijke opzet voor lege rekeningen of niet-actieve klanten die later mogelijk wel van andere diensten bij Binck gebruik willen maken.
Gerelateerde artikelen