VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Na jarenlang op de lijstjes van geheide overnamekandidaten te hebben gefigureerd, wordt BinckBank nu waarschijnlijk toch een keer opgeslokt. De Deense Saxo Bank biedt 6,35 euro voor de aandelen.

Daarmee kunnen de meeste beleggers die de aandelen in de afgelopen drie jaar kochten een mooie koerswinst bijschrijven. Het bod ligt 35 procent boven de slotkoers van vrijdag 14 december, en ook boven de hoogste koers sinds 25 april 2016, toen het aandeel instortte na een tegenvallend kwartaalbericht.

Wie echter al langer in het aandeel belegt kan tegen een verlies aankijken, want de koers heeft sinds het in het begin van deze eeuw werd omgedoopt van Amsterdam Option Traders (AOT) in BinckBank ook veel hoger gestaan. In de jaren 2014 en 2015 koerste Binck nog grofweg tussen de 7 en 9 euro.  

Wie dus wat verder terugkijkt ziet dat Saxo Bank de overname ogenschijnlijk goed timet. Voor 424 miljoen euro koopt Saxo Bank een branchegenoot die ongeveer een derde is van de eigen omvang, qua personeel en omzet. De overnamesom is niet eens zo heel meer dan de 390 miljoen euro die Binck in 2007 zelf op tafel legde voor concurrent Alex, destijds onderdeel van de Rabobank. Maar dat was voor het uitbreken van de Kredietcrisis, een andere (financiële) wereld.

De balanstotalen van de twee banken liggen dicht bij elkaar. BinckBank is goed voor 4,2 miljard euro, Saxo Bank heeft een balans van 30 miljard Deense kronen, circa 4 miljard euro. Saxo Bank is niet beursgenoteerd. De twee oprichters Kim Fournais (de huidige bestuursvoorzitter) en Seier Christensen hebben nog altijd een groot deel van de aandelen in hun bezit.

De drie analisten die (bron: Bloomberg) BinckBank volgden waren tot vandaag weinig enthousiast over het aandeel. Twee gaven een houden-advies, eentje vond ‘verkopen’ zelfs passender. Het gemiddelde koersdoel was 4,63 euro. Die adviezen leken gezien de operationele gang van zaken in de vechtmarkt die de brokerage is niet eens onterecht, maar blijkbaar hielden zij geen rekening met een overname.

De analisten taxeerden gemiddeld een kleine 0,40 euro als winst per aandeel voor 2019, waarmee de Denen bij 6,35 euro dus ruim 16 keer de verwachte winst betalen. Gezien de koersreactie, het aandeel BinckBank noteerde maandag al snel een paar procent onder de geboden prijs, doen beleggers voor dit bod zonder veel morren een strik om hun aandelen.

Volgens het persbericht brengt het samengaan belangrijke schaalvoordelen met zich mee. BinckBank kan bijvoorbeeld gebruik maken van het handelsplatform van Saxo en een deel van het Binck-personeel zal boventallig worden. De naam Binck blijft voorlopig nog wel bestaan, het Nederlandse hoofdkantoor blijft in Amsterdam en de huidige raad van bestuur mag ook blijven, en krijgt zelfs een aanblijfbonus.

Meer informatie, zoals over de gevolgen voor uw beleggingsrekening, is te vinden op een speciale webpagina.




Gerelateerde artikelen