VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

De nasleep van het grootschalige corruptieschandaal in Brazilië dwingt SBM Offshore nieuwe producten en markten te zoeken. En ook huisaccountant PwC moet het over een andere boeg gooien. De aandacht voor mogelijk disruptieve factoren moet omhoog.

Het overgrote deel van de omzet van olieplatformbouwer SBM Offshore kwam jarenlang van één klant en uit één land: Petrobras in Brazilië. Helaas zal SBM geen nieuwe bestellingen meer ontvangen van Petrobras zolang de vuiltjes uit het verleden niet definitief zijn opgelost.

Die erfenissen uit het verleden betreffen vooral een grootschalig corruptieschandaal waarin (ook) SBM is verwikkeld. Het bedrijf wil hier dolgraag van af, maar stuit daarbij op een handvol Braziliaanse overheidsinstanties met allerlei verschillende eisen en moeizame beslissingsprocessen.

Vooralsnog is 299 miljoen dollar opzijgezet om een streep onder het verleden te zetten. Beleggers moeten maar hopen dat deze voorziening voldoende is voor de boetes en schikkingen die te verwachten zijn. Nog belangrijker is dat er snel duidelijkheid komt en dat SBM weer mee mag dingen naar nieuwe orders bij Petrobras. Overigens is Brazilië niet helemaal een no-go area, aangezien de Braziliaanse overheid inmiddels ook concurrenten van Petrobras toelaat.

Bestuursvoorzitter Bruno Chabaz onderdrukte zijn frustraties tijdens de aandeelhoudersvergadering deze week door erop te wijzen dat de Braziliaanse impasse SBM had gestimuleerd zich meer op andere landen te richten. Uiteindelijk zou de business daarmee op de lange termijn meer in balans komen.

Meer van de vergadering bij SBM Offshore en van andere aandeelhoudersvergaderingen leest u in Effect 5, die in de eerste week van mei verschijnt.

Effect, het magazine van de VEB, staat iedere maand bol van beleggingsnieuws en analyses. Heeft u nog geen abonnement op Effect? Word lid van de VEB, u ontvangt Effect dan iedere maand gratis
Gerelateerde artikelen