VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Kiadis Pharma heeft naar eigen zeggen een revolutionaire stamceltechnologie met een groot marktpotentieel in handen. Vooralsnog zijn aandeelhouders echter nog niet veel wijzer geworden van het bedrijf dat in 2015 naar de beurs kwam.

Het biotechnologiebedrijf publiceerde vrijdag de jaarcijfers over 2017. Omdat er nog geen inkomsten zijn draaide Kiadis vorig jaar 17 miljoen euro verlies. Belangrijker is echter de toekomst en de voortgang met de marktintroductie van het medicijn Atir101. Kiadis verwacht nu in het eerste kwartaal van 2019 toestemming te krijgen van de Europese Commissie om dit product op de markt te brengen. De feitelijke marktintroductie zou daarna in de tweede helft van 2019 moeten plaatsvinden.

Enige scepsis bij deze planning is echter wel op z’n plaats. Deze is namelijk al een aantal keer opgeschoven. In een interview voor Effect in 2015 zei toenmalig bestuursvoorzitter Manfred Rüdiger nog dat Atir101 al voor eind 2017 op de markt zou kunnen zijn. Halverwege vorig jaar werd Europese goedkeuring nog verwacht voor de tweede helft van dit jaar. Gezien de voorgeschiedenis is dus niet ondenkbaar dat de planning nog wat verder opschuift.

Desondanks spreekt uit de acties van Kiadis de overtuiging dat het vele uitstel niet zal leiden tot afstel. Zo is er eind vorig jaar al een huurcontract gesloten voor de productiefaciliteiten waar Atir101 op de benodigde schaal kan worden geproduceerd. Daarnaast is het personeelsbestand uitgebreid met mensen met ervaring op het vlak van commercialisatie van geneesmiddelen.

In een call met analisten ging huidig topman Arthur Lahr zelfs in op de verschillen in vergoedingssystemen binnen Europa. “Vergoedingen zijn een belangrijk aspect. De eerste commerciële persoon die we in dienst hebben genomen is iemand met uitgebreide ervaring in het krijgen van markttoegang.”

Naast de introductie in Europa werkt Kiadis ook aan het verwerven van toestemming voor de Amerikaanse markt. Daarvoor moet eerst nog een grotere studie met bijna tweehonderd patiënten worden gedaan. Deze is inmiddels gestart en de eerste patiënten zijn gevonden.

Het bedrijft geeft geen concrete indicatie voor de planning van deze studie. “We hebben wel aangegeven dat we mogelijk een tussentijdse analyse zullen geven in 2019”, zei Lahr wel. Hij zei daarbij ook dat dit naast de Europese introductie de belangrijkste ‘katalysator’ voor het bedrijf is.

Niet duidelijk is of dat dan ook geldt voor de aandelenkoers. Het is echter wel duidelijk dat de koers wel een ‘katalysator’ kan gebruiken. Na de beursgang in 2015 is het aandeel nooit meer boven de introductiekoers uitgekomen.

Voor duidelijkheid of Kiadis echt een financieel succesverhaal kan worden zullen aandeelhouders echter moeten wachten tot 2019 als de Europese goedkeuring wordt binnengehaald en de eerste resultaten van de grotere studie binnenkomen. Als er in 2018 groot nieuws is, kan dat eigenlijk alleen maar negatief zijn.


{{scope.count}} Reacties

{{comment.userName}}

{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy'}}

{{comment.body}}

Gerelateerde artikelen