VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Chipmachinefabrikant ASML blijft de verwachtingen verslaan. De resultaten over het eerste kwartaal waren beter dan het bedrijf zelf begin dit jaar had voorspeld. Voor het tweede kwartaal verwacht ASML ook voortgaande omzetgroei.

ASML meldde woensdag een kwartaalomzet van bijna 2,3 miljard euro. Dit kwam neer op een omzetgroei op jaarbasis van bijna 18 procent.

Het was iets meer dan de verwachting van 2,2 miljard euro die ASML in januari voor dit kwartaal had gegeven. Ook de bruto winstmarge kwam met 48,7 procent iets hoger uit dan de verwachting in januari (tussen 47 en 48 procent).

Het bedrijf zei dat dit vooral te danken was aan hoger dan verwachte omzet uit de 'oudere' DUV-systemen. Het bedrijf leverde drie EUV-systemen in het eerste kwartaal. Het bedrijf gaf aan nog steeds goed op koers te liggen als het gaat om de omarming van de nieuwe technologie door klanten. ASML kreeg hiervoor negen nieuwe orders en verwacht dit jaar in totaal twintig EUV-systemen te leveren.

Voor het lopende kwartaal voorziet ASML 2,5 tot 2,6 miljard euro omzet. Dat zou ten opzichte van het tweede kwartaal vorig jaar neerkomen op een omzetgroei tussen de 19 en 23 procent. Als ASML ook in de tweede jaarhelft in dit tempo doorgroeit, komt het omzetdoel van 11 miljard euro dat voor 2020 is voorzien al bijna in zicht.

De belangrijkste indicator voor toekomstige groei is uiteraard de orderinstroom. Die was in het kwartaal met ruim 2,4 miljard euro bijna 30 procent groter dan hetzelfde kwartaal vorig jaar.

Dit was exclusief de boekingen voor zogenaamde High-NA-systemen. Dit is de volgende generatie EUV-systemen die in de loop van het volgende decennium op de markt moeten komen. ASML zit hiermee nog in de ontwikkelfase, maar dat klanten zich er nu al op vastleggen is goed nieuws.

Bij ASML staan alle seinen dus nog steeds op groen. Dat is overigens ook te zien aan het aandeel dat nog steeds op recordhoogte staat. Analisten proberen de ontwikkelingen bij te houden door hun winsttaxaties en koersdoelen ieder kwartaal weer wat verder op te schroeven. Op dit moment wordt er voor 2018 (bron: Bloomberg) een winst per aandeel verwacht van 5,82 euro. Daarmee kost een aandeel ASML nu bijna 30 keer de winst.

Geen spotprijs, maar van de 35 analisten die ASML volgen geven er 21 een koopadvies. Het gemiddelde koersdoel ligt echter maar iets boven de huidige koers. Maar dat zal ongetwijfeld weer wat opschuiven als het analistengilde de goede eerste kwartaalcijfers heeft verwerkt.


{{scope.count}} Reacties

{{comment.userName}}

{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy'}}

{{comment.body}}

Gerelateerde artikelen