VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Het in Milaan beursgenoteerde Freni Brembo is wereldmarktleider op de markt van remsystemen. Het aandeel in dit familiebedrijf is niet heel goedkoop, maar de structureel hoge winstgevendheid maken het toch koopwaardig, schrijft Hendrik Oude Nijhuis in Effect.

Het bekendste product van Brembo zijn de vaak felgekleurde remschijven en remklauwen die bij duurdere auto’s goed zichtbaar zijn. Die productgroep is goed voor 76 procent van de omzet terwijl artikelen bestemd voor grotere voertuigen en motorfietsen respectievelijk goed zijn voor 10  en 9 procent van de omzet. De resterende 5 procent van de omzet vloeit voort uit producten gefabriceerd voor racewedstrijden,  zoals de Formule 1.

Naast complete remsystemen ontwikkelt en fabriceert Brembo ook hoofdcilinders en lichtmetalen wielen. Bovendien biedt Brembo allerlei reserveonderdelen aan. Dit bedrijf is wereldwijd actief maar realiseert vooralsnog meer dan de helft van de omzet in Europa.

Brembo geldt als hét merk op het gebied van remsystemen en klanten zijn vooral bekende auto- en motorfabrikanten zoals BMW, Harley-Davidson, Ducati, Porsche, Ferrari, Lamborghini en Renault. Om zulke klanten met soms specifieke wensen snel en efficiënt te kunnen beleveren streeft Brembo ernaar om productiefaciliteiten in de nabijheid van belangrijke klanten te hebben.

Vrijwel alle teams in de Formule 1 maken gebruik van de remsystemen van Brembo. De kennis die Brembo opdoet met het maken van remsystemen voor racewedstrijden gebruikt het bedrijf voor het verbeteren van producten in de andere markten die Brembo bedient.

Brembo heeft een beurswaarde van zo’n 4 miljard euro en behaalde afgelopen jaar een winst van 263 miljoen euro over een omzet van 2,5 miljard. Voor dit jaar voorziet het management van Brembo een omzettoename van tegen de 10 procent.

De balans is sterk: de cashreserve en de schuldpositie houden elkaar in evenwicht. De sterke vrije cashflow zorgt ervoor dat die balans alleen maar nog sterker wordt. Dit heeft het management ertoe bewogen met extra interesse naar overnamekandidaten uit te kijken, zoals recent het Chinese bedrijf Asimco Meilian Braking Systems.

De hele analyse van Hendrik Oude Nijhuis over het Italiaanse Feni Brembo staat in Effect 5, die volgende week verschijnt.

Effect, het magazine van de VEB, staat iedere maand bol van beleggingsnieuws en analyses. Heeft u nog geen abonnement op Effect? Word lid van de VEB, u ontvangt Effect dan iedere maand gratis.