VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Shell hanteerde bij de fusie met BG een breakeven prijs laag in de zestig dollar per vat. In het eerste kwartaal werd dit voor het eerst in een aantal jaar weer gehaald. De winstgevendheid en de kasstromen van het energieconcern namen op jaarbasis duidelijk toe.

Ten tijde van de fusie met het Britse gasbedrijf BG was er veel twijfel of Shell niet te veel betaalde. De breakeven prijs van iets meer dan 60 dollar was namelijk aanzienlijk hoger dan de olieprijs op dat moment.

In het eerste kwartaal van 2018 zat Shell daar met een gemiddelde gerealiseerde prijs per vat van 60,66 dollar echter weer boven. Dat was voor het eerst in een aantal jaar. De olieprijs is in een jaar met meer dan 40 procent gestegen. Een vat Brentolie kost op dit moment ruim 73 dollar. Op het dieptepunt van de laatste jaren was dit minder dan 30 dollar.

Het draagt er sterk aan bij dat het met de nettowinst van Shell de goede kant op gaat. Op jaarbasis maakte de nettowinst een sprong maakte van 67 procent naar 5,9 miljard dollar. Vooral de gasactiviteiten met een verdubbeling van de onderliggende winst en de divisie upstream, waar de winst zelfs verdrievoudigde, deden het goed.

De downstreamactiviteiten, de raffinage en verkoop van olieproducten, deed het minder dan een jaar geleden. Hier had Shell te maken met onder meer ongunstige wisselkoerseffecten, zwakke raffinage en minder inkomsten uit handelsactiviteiten.

De positieve ontwikkelingen bij Shell zijn ook af te lezen aan de vrije kasstroom die over de afgelopen vier kwartalen 27,6 miljard dollar bedroeg. Een jaar geleden was dit nog maar 11 miljard dollar. Omdat het uiteindelijk de kasstroom is waarmee de dividenden en aandeleninkoop moeten worden betaald, is dat goed nieuws voor de aandeelhouders.

Per kwartaal keert Shell circa 4 miljard dollar uit als dividend. Daarnaast moet er volgens planning tot en met 2020 nog eens 25 miljard dollar via aandeleninkoop terugvloeien naar de aandeelhouders.

Shell-bestuursvoorzitter Ben van Beurden is de afgelopen jaren steeds relatief optimistisch geweest over de ontwikkeling van de olieprijs en vooral het vermogen van Shell om met een lage olieprijs om te gaan. Hij sprak vorig najaar de verwachting uit dat de olieprijs aan het eind van het decennium rond de 60 dollar zou staan.

Achteraf was dat zelfs nog wat te voorzichtig. Hier en daar wordt alweer gespeculeerd over een stijging richting de 100 dollar per vat. Voor Shell zou dat helemaal goed nieuws zijn. Maar het sterke winstherstel bij de nog relatief beperkte stijging van de laatste tijd laat zien dat Shell er goed voorstaat.




Gerelateerde artikelen