VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

De Duitse Energiewende heeft handen vol geld gekost, daar zijn vriend en vijand het wel over eens. Maar wat zijn de gevolgen voor de nutsbedrijven op de Duitse beurs? Effect’s Duitslandcorrespondent Gerben van der Marel dook erin.

Meesurfen op de Energiewende en het idee dat we op de lange termijn steeds verder zullen overgaan van fossiele naar duurzame energie klinkt nobel. Duitsland maakt er zelfs een exportproduct van, bleek vorige maand op een energiecongres in Berlijn. De Europese energiewereld is duidelijk volop in beweging en dat biedt kansen. In Nederland ligt Eneco met zichzelf overhoop en is het einde van de gasproductie in Groningen aangekondigd. Daarmee volgt ongetwijfeld een polderversie van de Duitse transitie naar een overwegend duurzame elektriciteitsvoorziening.

Energieminister Peter Altmaier waarschuwde in Berlijn dat de overgang jaren kan duren maar geduld wordt volgens hem beloond. ‘Investeerders van het eerste uur werden als gekken weggezet. Vijf jaar geleden gingen we door een zware crisis en riepen mensen dat de Energiewende onbetaalbaar zou zijn. Maar kijk waar we nu staan: 36 procent van de elektriciteitsvoorziening in Duitsland komt uit hernieuwbare energie.’

De grote nutsbedrijven in Duitsland richten hun portefeuilles opnieuw in met een groter aandeel in de hernieuwbare energie. ‘Het is een fantastische tijd voor beleggers’, zei strateeg Kingsmill Bond van denktank Carbon Tracker. ‘In omslagmomenten verdienen beleggers vaak goud geld.

RWE en E.ON hebben zich opgesplitst en nu staan ze opnieuw voor een breekpunt. Door te diversifiëren brengt RWE de risico’s van een terugtocht uit bruinkool en nucleaire energieopwekking terug. De Duitse bedrijven omarmen de ‘megatrends’ van het moment: de dalende kosten van wind- en zonne-energie en de opmars van elektrische voertuigen

Het hele artikel van Gerben van der Marel over de vele consequenties die de Energiewende in Duitsland heeft leest u in Effect 5, die deze week verschijnt.

Effect, het magazine van de VEB, staat iedere maand bol van beleggingsnieuws en analyses. Heeft u nog geen abonnement op Effect? Word lid van de VEB, u ontvangt Effect dan iedere maand gratis.