VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Beleggers en analisten reageerden maandag onaangenaam verrast door een flinke stijging van de voorzieningen bij ABN Amro in het eerste kwartaal. De toevoeging aan de ‘stroppenpot’ was de grootste in drie jaar tijd. Het lijkt erop dat de bank even door de zure appel heen heeft gebeten.

ABN Amro meldde over het eerste kwartaal een nettowinst van 595 miljoen euro. Dat was iets lager dan een jaar geleden (615 miljoen euro). De oorzaak van de daling zat in een flinke toename van de voorzieningen. Deze kwamen uit op 208 miljoen euro. Dat was ruim drie keer zoveel als in het eerste kwartaal van vorig jaar en met afstand het hoogste bedrag sinds het eerste kwartaal van 2015.

De hoofdoorzaak ligt bij de zogenaamde ECT-klanten (energy, commodities, transportation). Een aanzienlijk deel van de leningenportefeuille in deze hoek is gevoelig voor de ontwikkeling van de olieprijs en hiervoor moest 97 miljoen euro worden gereserveerd.

De timing is ergens wel verrassend omdat de olieprijs juist net een flinke rit heeft gemaakt. Vorige week ging een vat Amerikaanse olie voor het eerst sinds 2014 weer door de 70 dollar. Maar volgens ABN Amro zijn de marktomstandigheden voor een aantal van zijn klanten nog steeds moeilijk. De investeringen in oliewinning op zee zijn nog steeds beperkt waardoor de offshore-industrie het moeilijk heeft.

Bovenop de reserveringen voor de energiesector, deed de bank ook aanzienlijke afboekingen voor leningen aan de diamantsector en de zorg. Voor de eerste ging het om 41 miljoen euro aan afboekingen. Dit is een sector waarin ABN de activiteiten afbouwt. In de zorg hebben sommige partijen moeite om zich aan te passen aan de veranderingen in regelgeving die de afgelopen jaren zijn doorgevoerd in Nederland.

Ook analisten hadden deze afboekingen niet verwacht. Het bestuur kreeg in een presentatie de vraag wat de bank zo anders maakt dat het zoveel moet reserveren terwijl branchegenoten dat niet hoeven.

Bestuurslid Tanja Cuppen zei geen inzicht te hebben in de leningenportefeuille van andere banken en daar dus ook geen pasklaar antwoord op te hebben. “Wat we zien is dat sommige klanten in offshore dit kwartaal in de problemen zijn gekomen. Het gaat om een beperkt aantal klanten. Het diamantsegment is specifiek voor ABN”, voegde ze toe.

Strikt genomen kan het echter moeilijk een verrassing zijn geweest dat ABN Amro nog een flinke afboeking moest doen op de financieringen in de energiesector. Twee jaar geleden zette de bank namelijk al op een rij wat hier precies de blootstelling was.

Hoewel de boodschap toen was dat het risico dat de bank liep beperkt was, was de blootstelling ook zeker niet nihil. Achteraf is dan opvallender dat het nog twee jaar heeft geduurd voor er een keer een flinke voorziening moest worden gemeld.

Dat er bovenop de 97 miljoen euro in deze hoek nog een vergelijkbaar bedrag werd gereserveerd in andere sectoren, betekent hopelijk dat ABN Amro nu wel weer even klaar is. De bank heeft in het eerste kwartaal als het ware even door de zure appel heen gebeten.

De reactie op de beurs was behoorlijk negatief, het aandeel ABN Amro leverde ruim 6 procent in, wat ongeveer overeenkomt met één jaardividend. Op een koers iets onder de 25 euro kost het aandeel nu ruim 10 keer de winst die voor 2018 verwacht wordt. Die winst zal de komende jaren volgens analisten licht groeien.




Gerelateerde artikelen