VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Voor de Rotterdamse distributeur van chemische producten en voedingsingrediënten zijn overnames een centraal onderdeel van de strategie. In 2014 kwam het naar de beurs met een focus op Europa en Azië. Na een aantal overnames in Noord-Amerika is het zwaartepunt duidelijk naar het westen verschoven.

IMCD maakte deze week bekend het Amerikaanse E.T. Horn Company te kopen. Dit is net als IMCD een distributeur van specialistische chemicaliën. Het bedrijf zit in Californië en heeft een focus op het westen van de VS.

Wat IMCD betaalt werd niet onthuld, maar wat betreft omzet is het een aanzienlijke overname. E.T. Horn had vorig jaar 276 miljoen dollar omzet. Daarmee is deze aankoop te vergelijken met die van het Canadese Lomas vorig jaar en die van het eveneens Amerikaanse M.F. Cachat in 2015.

Door deze reeks stappen is het deel van de omzet dat IMCD uit Noord-Amerika haalt snel aan het toenemen. In 2015 was het westelijk halfrond, in feite de VS, nog maar goed voor 9 procent van de omzet. Vorig jaar was dat opgelopen naar 24 procent, waarbij Lomas maar voor een deel meetelde in de jaarcijfers.

Met deze overname erbij zou de Amerikaanse omzet over 2017 uit zijn gekomen op omgerekend circa 875 miljoen euro. Dat is 37 procent van de totale omzet van heel IMCD.

Nog een vergelijkbare overname erbij, en IMCD is even groot in de VS als in Europa. Dan steunt het bedrijf in feite op twee gelijke poten aan beide kanten van de Atlantische Oceaan. Vanuit het perspectief van geografische spreiding lijkt dat verstandig. De overnames zijn wel minder goed voor de winstmarges. In 2017 haalde IMCD in de regio EMEA, die vooral bestaat uit Europa, een operationele winstmarge (ebita/omzet) van 9,9 procent.

Ten westen van Europa was dat 7,9 procent, wat ook lager was dan in 2016. In het jaarverslag stelde IMCD dat dit het gevolg was van de overnames van de bedrijven. Die hebben namelijk ‘gemiddeld lagere marges’.

Ook voor de nieuwste aankoop geldt dat het bedrijf niet heel winstgevend is. ET Horn boekte in 2017 een operationele winst van 12 miljoen dollar. Dat geeft een ebita-marge van 4,3 procent.

Dat betekent dat de marges van IMCD na deze overname nog wat verder zullen zakken. Het bedrijf heeft dus nog wat te doen als het gaat om het opschroeven van de winstgevendheid van de nieuwe aanwinsten.

Het aandeel IMCD heeft het sinds de beursgang in 2014 goed gedaan. Bij de huidige koers van 58 euro is het niet al te goedkoop meer. Analisten (bron: Bloomberg) verwachten voor dit jaar een winst per aandeel van 2,35 euro en voor 2019 is de gemiddelde taxatie 2,58 euro. Die winst groeit in de jaren daarna naar verwachting gestaag door, maar ook weer niet zo spectaculair dat het een koers-winstverhouding van bijna 25 rechtvaardigt. Maar blijkbaar hebben beleggers waardering voor de expansiestrategie van het bedrijf.
Gerelateerde artikelen