VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Het enige oer-aandeel uit de allereerste Dow Jones Industrial Average uit 1896, General Electric (GE) heeft zijn plaats in de bekendste index ter wereld afgestaan aan drogisterij- en zorgbedrijf Walgreens Boots Alliance (ticker WBA).

GE is diep gevallen. Het industriële conglomeraat was ooit het meest waardevolle beursgenoteerde bedrijf ter wereld, maar sinds de Kredietcrisis is het zijn glans helemaal kwijt en holt het van reorganisatie naar reorganisatie. Recent werd voor ruim 3 miljard dollar de divisie Distributed Power verkocht en binnenkort gaat waarschijnlijk ook de gezondheidstak eruit, via een afsplitsing.

In Effect 7, die begin juli verschijnt, een artikel over de voordelen van opgenomen worden in een index.

Nieuwkomers in een index winnen niet alleen aan prestige, maar stijgen veelal ook in koers. Speculanten zetten hier soms op in op momenten dat een indexsamenstelling wijzigt. Het is lastig hiervan te profiteren, omdat de meeste koerswinst vaak al geboekt wordt zodra het nieuws van opname in een index bekend wordt.

De gemene deler van diverse onderzoeken op dit gebied is dat het effect van opname in een index positief is voor de aandelenkoers. Een exit heeft een negatieve invloed.

Een aandeel krijgt in een index meer aandacht van beleggers, analisten en media. Dat zou de de vraag naar het aandeel stimuleren. Ook is de grotere liquiditeit van indexaandelen een plus, met name voor institutionele beleggers. Een andere, belangrijke verklaring voor het positieve effect van een indexopname is dat passieve beleggers de nieuwkomer direct zullen moeten kopen om het indexmandje te kunnen blijven nabootsen. De vertrekkers uit de index worden verkocht. Afhankelijk van hoeveel er in de index wordt belegd, leidt dat tot forse bewegingen in vraag en aanbod.

Nieuwkomers in de Amerikaanse S&P 500, een van de meest verhandelde indices ter wereld, gaven van 1990 tot 2016 een extra rendement van gemiddeld 5,6 procent boven dat van de index. Deze ‘opnamepremie’ werd verdiend tussen de datum van bekendmaking van de herschikking en de daadwerkelijke opname in de index, waarvan ruim de helft (3,3 procent) al in de eerste handelsdag na bekendmaking. Dit blijkt uit onderzoek van Cameron Scari (University of Pennsylvania, 2016).

In Effect 7 meer over de waardering van General Electric en Walgreens Boots Alliance, en het volledige artikel van Manno van den Berg over indexopname.

Effect, het magazine van de VEB, staat iedere maand bol van beleggingsnieuws en analyses. Heeft u nog geen abonnement op Effect? Word lid van de VEB, u ontvangt Effect dan iedere maand gratis.