VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Een van de lievelingen van de Amsterdamse beurs van de afgelopen jaren, biotechnologiebedrijf Galapagos, ging op de laatste vrijdag van juni even fors onderuit. Oorzaak was de beslissing van partner AbbVie om niet verder te gaan met een nieuw onderzoek naar een behandeling van taaislijmziekte. Was die koersval terecht of overtrokken, vragen beleggers zich af.

Galapagos meldde dat het de samenwerking met het in de Verenigde Staten beursgenoteerde biotechnologiebedrijf AbbVie (ticker ABBV) gaat heroverwegen. Op de beurs leidde dat tot een koersval van 14 procent, tot net boven de grens van 70 euro. Het aandeel herstelde daarna wel, en sloot het eerste halfjaar van 2018 af op 78,94 euro. Dat is echter nog altijd ruim onder de hoogste koers van dit jaar van bijna 99 euro.

Topman Onno van de Stolpe van Galapagos zei in de Belgische krant De Tijd dat de cultuur binnen AbbVie niet bij die van Galapagos zou passen. De bedrijven zouden allebei het onderzoeksprogramma zelfstandig voort willen zetten, want de kansen voor een nieuw medicijn tegen taaislijmziekte zijn veelbelovend.

Maar het kan geen kwaad de snelheid erin te houden, want het Amerikaanse biotechnologiebedrijf Vertex (ticker VRTX) is dominant. Vertex heeft niet alleen al een - duur en zeer winstgevend - medicijn tegen taaislijmziekte op de markt, maar is ook bezig met de ontwikkeling van een combinatietherapie ertegen, waarmee ze haar voorsprong wil behouden.

Overigens is Galapagos’ medicijn tegen reuma, Filgotinib, de belangrijkste troef van het bedrijf. Voor dat medicijn ligt het goedkeuringstraject mooi op schema. Het taaislijmproject is hooguit een leuke bijzaak. Toch leidde het gedoe met AbbVie ertoe dat enkele analisten hun koersdoelen en taxaties voor Galapagos iets verlaagden.

Galapagos geldt al jaren als een overnamekandidaat en daarbij is het vooral de Amerikaanse biotechgigant Gilead die gezien wordt als mogelijke koper. Gilead heeft al een belang van 13 procent in het bedrijf en het uit elkaar gaan van AbbVie en Galapagos zou een overname eenvoudiger kunnen maken.

Galapagos heeft Gilead op dit moment nog niet nodig: er is voldoende geld in kas om het onderzoeksprogramma zelf te financieren en pas als de goedkeuring er is zal het op zoek gaan naar een goede distributiepartner. Of dat tot een overname leidt, is dus nog maar de vraag.

Was die koersval van Galapagos nu terecht of overtrokken, is de vraag. Enorme gevolgen voor de taxaties heeft het incident waarschijnlijk niet. Voor dit jaar en de komende twee (2018, 2019 en 2020) verwachten analisten (bron: Bloomberg) een verlies per aandeel dat rond de 3 euro zal liggen. De meeste analisten gaan ervan uit dat Galapagos pas in 2022 winstgevend zal zijn. Voor dat jaar wordt een winst per aandeel van 1 euro verwacht. Op een kleine 80 euro kost het aandeel nu dus 80 keer de winst in een betrekkelijk verre en onzekere toekomst. Dat kan je duur noemen. Maar de koersdip van afgelopen vrijdag richting 70 euro kan ook een perfect instapmoment geweest zijn, want na 2022 lopen de winsten volgens het analistengilde wel heel snel op. En de grotere kans op een overname is ook wat waard.




Gerelateerde artikelen