VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Besi verraste de markt deze week met een omzetwaarschuwing voor het tweede kwartaal. De koers ging onderuit, maar het gaat het om één enkele klant die een grote order annuleerde. Op de beurs lijken beleggers echter wel vooruit te lopen op mindere tijden voor de halfgeleiderindustrie.

De toeleverancier aan de chipindustrie had eerder geraamd dat de omzet ten opzichte van het eerste kwartaal met 10 tot 15 procent zou groeien naar 170 tot 178 miljoen euro. Nu komt de kwartaalomzet uit rond de 161 miljoen euro.

Het missen van de omzetverwachting komt door het wegvallen van een order van 28 miljoen euro van een klant uit de smartphone-industrie. Dit gebeurde vorige week aldus financieel topman Cor te Hennepe in een toelichting. “Deze move is pas helemaal aan het eind van het kwartaal duidelijk geworden.”

Overigens hield Besi de verwachtingen voor de bruto winstmarge (55 tot 57 procent) en de operationele kosten wel overeind.

Te Hennepe wees erop dat het gat naar de eerdere omzetraming kleiner is dan de 28 miljoen euro. “Bij andere klanten zagen we een hoger dan verwachte omzet. Verspreid over verschillende segmenten hebben we meer orders gekregen en geleverd dan verwacht.”

Eind juli geeft het bedrijf de verwachting voor het lopende kwartaal. Volgens de financieel topman is het niet mogelijk om in deze industrie verder dan een kwartaal vooruit te kijken.

“Af en toe word je verrast. Dat hebben we eerder gezien, bijvoorbeeld in het derde kwartaal van 2015. Toen waren er onzekerheden in de markt en gingen alle klanten op de rem. Nu is het één klant die minder machines nodig heeft.”

Het aandeel Besi staat al enige tijd onder druk. Ten opzichte van de hoogste stand ooit die in maart van dit jaar werd bereikt is de koers al meer dan gehalveerd. Sinds half juni tot aan de omzetwaarschuwing zakte het aandeel met een kwart.

Hetzelfde geldt voor andere aandelen in de halfgeleiderindustrie. Het aandeel van chipmachinefabrikant ASML is sinds half juni 10 procent gezakt, ASMI in dezelfde periode circa 15 procent. Ook de Amerikaanse marktleider Applied Materials (ticker AMAT) staat zo’n 10 procent lager.

Besi is dus duidelijk het hardst geraakt in deze sector. Toch blijven veel analisten positief over het aandeel. Van de zes kenners die het aandeel volgen geven er drie een koopadvies, de andere drie zeggen ‘houden’. Nigel van Putten van zakenbank Kempen herhaalde vanmorgen zijn koopaanbeveling en hield het koersdoel op 35 euro.

Bij de huidige koers net boven de 20 euro is de koers-winstverhouding onder de 10 beland. De groei zal er naar verwachting de komende jaren even uit zijn, maar Besi staat bekend als een ruimhartige dividendbetaler en de verwachting voor de brutowinstmarge blijft staan.

Het is duidelijk dat beleggers er rekening mee houden dat de sector een neerwaartse beweging in de cyclus door gaat maken. Bestuursvoorzitter Peter Wennink van ASML zei begin dit jaar nog dat de heftigheid van de cycli in deze sector minder worden. Die uitspraak zou de komende periode wel eens getest kunnen worden. Als hij gelijk heeft, zijn dit de koopmomenten voor aandelen als Besi.
Gerelateerde artikelen