VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

DSM zag omzet en winst over het eerste halfjaar scherp stijgen. Dit was deels te danken aan een eenmalige meevaller in de verkoop van vitamines. Maar ook zonder dit vitamine-effect ligt het bedrijf op koers om de groeidoelen te halen.

DSM zag de omzet op jaarbasis met 11 procent toenemen. Het aangepaste bedrijfsresultaat steeg met 45 procent tot 1,04 miljard euro. De nettowinst verdubbelde ruim tot 633 miljoen euro.

Deze cijfers werden wel sterk gekleurd door de twee eerdergenoemde effecten. De markt voor vitamines was het afgelopen halfjaar verstoord door een brand in een productiefaciliteit van concurrent BASF oktober 2017.

Volgens DSM leverde dit een positieve bijdrage aan de omzet van 365 miljoen euro. De positieve bijdrage aan het aangepaste bedrijfsresultaat (adjusted ebitda) bedroeg 275 miljoen euro.

Hoger rendement
Hiertegenover stonden ongunstige wisselkoersen. Daardoor viel de omzet 7 procent lager uit dan als de wisselkoersen stabiel waren gebleven. Het effect op de operationele winst is iets kleiner. DSM verwacht dat dit voor heel 2018 circa 70 miljoen euro zal zijn.

Per saldo lijkt het er desondanks op dat DSM de groeidoelstellingen dit jaar zal halen. Het bedrijf mikt op een groei van het aangepaste bedrijfsresultaat hoog in de enkele cijfers. Zonder het vitamine-effect bedroeg deze over het eerste halfjaar 7 procent.

Daarnaast moet het rendement op het geïnvesteerde vermogen (ROCE) elk jaar met bijna 1 procentpunt stijgen. Daar zat DSM ruim boven, ook zonder het vitamine-effect. Het rendement steeg van 12,2 naar 13,8 procent. Met vitamine-effect meegerekend bedroeg het rendement zelfs meer dan 20 procent.

DSM keert een interim dividend uit van 0,77 euro, bijna een derde meer dan in 2017. Daarmee lost het ook een deel van de belofte in van een flinke dividendstijging over 2018. Het is de bedoeling dat het dividend over het hele jaar een kwart hoger zal uitkomen dan over 2017.

Zijn groeidoelstellingen gaat DSM dit jaar dus halen en de eenmalige vitamine-meevaller komt daar nog eens bovenop. Op de beurs werd desondanks vrij lauw gereageerd op de halfjaarcijfers van het concern. Het aandeel ging het aandeel tot enkele procenten in de min.


{{scope.count}} Reacties

{{comment.userName}}

{{comment.createdOn | date:'dd-MM-yyyy'}}

{{comment.body}}

Gerelateerde artikelen