VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

In het algemeen geldt voor beleggers: hoe meer informatie een bedrijf geeft, hoe beter. Toch stoppen verschillende bedrijven met de rapportage over de orderportefeuille. Eerder kondigde ASML aan volgend jaar deze stap te zetten. Technologiebedrijf TKH liet bij de halfjaarcijfers weten dat het overweegt dit voorbeeld te volgen.

Het gaat bij technologiebedrijf TKH Group om de orderinstroom voor het onderdeel ‘manufacturing systems’. Hierin zijn de bandenbouwmachines ondergebracht, een van de belangrijkste succesverhalen van het bedrijf en goed voor ruim een kwart van de omzet.

Tot nu toe rapporteert TKH elk kwartaal wat de orderinstroom was. Het overweegt echter daar een einde aan te maken omdat deze cijfers te volatiel zouden zijn.

“Er is te veel nervositeit met betrekking tot deze kwartaalinformatie. Er is dus een lopende interne discussie om die over te slaan”, zei bestuursvoorzitter Alexander van der Lof tijdens een analistenbijeenkomst.

Als TKH doorzet en de rapportage van de orderstroom laat vallen gaat het ASML achterna. De chipmachineproducent liet bij de eerste kwartaalcijfers al weten vanaf 2019 geen gedetailleerde informatie meer te geven over orders.

“De orderstroom kan in brokken komen en geeft daarom geen goede reflectie van onze activiteiten. We zijn ervan overtuigd dat het rapporteren van de orders en het orderboek beperkte waarde biedt”, legde financieel topman Wolfgang Nickl van ASML toen uit.

Bij TKH kan er kwartaal-op-kwartaal inderdaad flink wat variatie zijn. In het eerste kwartaal werd voor 123 miljoen euro aan orders geboekt, in het tweede kwartaal zakte dat naar 80 miljoen euro.

Maar uitgesmeerd over vier kwartalen is het beeld anders. Over heel 2016 bedroeg de orderinstroom 281 miljoen euro, in 2017 was dat 364 miljoen. De orderinstroom op jaarbasis groeide in het eerste kwartaal van 2018 naar 373 miljoen euro. Nu is het over de laatste vier kwartalen gedaald tot 339 miljoen euro. Zo bekeken valt het nog wel mee met de volatiliteit.

De halfjaarcijfers waren verder behoorlijk sterk. De omzet nam ten opzichte van vorig jaar met 12 procent toe tot 812,6 miljoen euro. De nettowinst groeide met 26,9 procent tot 54,9 miljoen euro.

TKH ligt ook nog volop op koers om zijn middellange termijndoelstellingen te halen. De komende jaren moet er 300 tot 500 miljoen euro omzet bijkomen tegen een oplopend rendement.

Het leek erop dat beleggers de resultaten sterker wogen dan de wat inzakkende orderinstroom voor de bandenmachines. Het aandeel TKH steeg dinsdag enkele procenten na de publicatie van de halfjaarcijfers. Als beleggers dus al nerveus worden van dit soort cijfers, was dat op de beurs in ieder geval niet te zien.

Het aandeel TKH Group kost bij de huidige koers van 54 euro zo’n 19 keer de winst die voor dit jaar wordt verwacht. Het dividendrendement bedraagt 2,2 procent.




Gerelateerde artikelen