VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

De Belgische koekjesfabrikant Lotus Bakeries is het bedrijf achter merken als Lotus Koffieleutjes, Dinosaurus (kinderkoekjes), Peijnenburg en Snelle Jelle. Door middel van een actieve overnamestrategie is Lotus zich ook gaan richten op de groeimarkt van gezondere en natuurlijke tussendoortjes, zoals energierepen. Het bedrijf wil ‘lekker’ zo gezond mogelijk maken en ‘gezond’ zo lekker mogelijk.

Het uitbouwen van merken staat bij Lotus centraal met als doel deze steeds meer te internationaliseren. Lotus profiteert van de internationaal toenemende populariteit van speculaas en de vraag is zelfs zo groot dat er momenteel een eerste fabriek in de Verenigde Staten gebouwd wordt die in 2019 operationeel moet zijn.

Lotus heeft een vrij goede marktpositie wat niet alleen samenhangt met de volautomatische, hoogtechnologische productielijnen en de verschillende merknamen maar zeker ook met constante innovatie. Een voorbeeld hiervan vormt Peijnenburg Zero, een vetarme ontbijtkoek zonder toegevoegde suikers en conserveringsmiddelen, die door de Consumentenbond tot gezondste tussendoortje is uitgeroepen. 

Ruim tien jaar geleden is Lotus gestopt met de productie voor derden om zich volledig te richten op de eigen, meer winstgevende merken met steevast veel aandacht voor marketing en productinnovatie. Deze switch is de marktpositie verder ten goede gekomen.

De combinatie van een groeiende vraag naar gezonde tussendoortjes en een ‘merkenbouwer’ als Lotus is veelbelovend. De energierepen van Nakd en Trek zijn in steeds meer Nederlandse winkels verkrijgbaar. Lotus kreeg deze van oorsprong Britse merken dankzij overnames in handen. Een recentere overname is die van het Britse bedrijf Kiddylicious dat voedzame tussendoortjes op de markt brengt voor baby’s, peuters en kleuters.

Lotus is een goed geleid bedrijf met pure producten en goede groeikansen. Opgemerkt is dat de winstmarges al uitstekend zijn (afgelopen jaar bedroeg de nettowinst 12,3 procent van de omzet) wat maakt dat verdere winstgroei vooral uit omzetgroei zal moeten komen.

Belangrijk voor wie overweegt aandelen Lotus aan te schaffen op de beurs van Brussel is te werken met limietorders. Het forse percentage aandelen in vaste handen en ook de hoge beurskoers in absolute zin (momenteel rond 2600 euro) maken dat het aantal verhandelde aandelen Lotus Bakeries doorgaans beperkt is. Het meegeven van een maximumprijs waartegen gekocht mag worden is daarom absoluut aan te raden.

 

De hele analyse van Hendrik Oude Nijhuis over Lotus Bakeries staat in Effect 9, die volgende week verschijnt. Effect, het magazine van de VEB, staat iedere maand bol van beleggingsnieuws en analyses. Heeft u nog geen abonnement op Effect? Word lid van de VEB, u ontvangt Effect dan iedere maand gratis.