VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Deze week valt Effect 9 bij de leden van de VEB in de bus, het blad waar elke belegger wijzer van wordt. Het maandelijkse CEO-interview van Effect is deze keer met Philips-topman Frans van Houten. Hij is er zeker van dat de omzet van zijn bedrijf weer gaat groeien, om te beginnen naar 20 miljard euro in 2020.

Van Houten heeft het bedrijf flink afgeslankt. Eerst werden de televisie-activiteiten verkocht, vervolgens ging de audiovisuele tak de deur uit. Met de verkoop van Lumileds en de beursgang van Philips Lighting, inmiddels hernoemd naar Signify, stopte het concern ook met de lichtactiviteiten. Nu resteert een bedrijf dat zich puur richt op zorgtechnologie, oftewel healthtech.

Dat begrip neemt Philips nog wel vrij breed. Naast de apparatuur, systemen en diensten die het verkoopt aan onder meer ziekenhuizen, verkoopt het ook consumentenproducten als elektrische tandenborstels, scheerapparaten en luchtverversers. Deze divisie ‘personal health’ is goed voor circa 40 procent van de omzet.

Van Houten legt uit hoe hij de draai naar een zorgtechnologiebedrijf ziet. Hij vertelt hoe een groeimodel van advieskantoor McKinsey Philips moet helpen zijn groeidoelen te halen. Ook zet hij Philips af tegen Healthineers, een divisie van Siemens die sinds dit voorjaar beursgenoteerd is, en een belangrijke concurrent is.

Verder in Effect 9:
Een onderzoek naar de kosten die de belangrijkste banken en brokers in Nederland tegenwoordig voor zelf beleggen in rekening brengen. De race naar de bodem lijkt voorbij, helemaal gratis lijkt beleggen niet te kunnen worden. Wie niet of nauwelijks muteert in zijn portefeuille krijgt vaak aan het eind van het jaar toch een rekening gepresenteerd. Die kan allerlei namen hebben, van bewaarloon tot inactivity fee, maar voor niets gaat dus de zon op.

Verder fundamentele analyses van de Belgische koekjesmaker Lotus Bakeries en de Amerikaanse mediasector en een verhaal over de Duitse farmaciereuzen Bayer en Merck.

Daarnaast natuurlijk de vaste columns, rubrieken en de kerncijfers van de belangrijkste Nederlandse en Europese aandelen.

Effect, het magazine van de VEB, staat iedere maand bol van beleggingsnieuws en analyses. Heeft u nog geen abonnement op Effect? Word lid van de VEB, u ontvangt Effect dan iedere maand gratis.